Lider trend
StoryEditor

Narcisoidni nadređeni radnike tjeraju u depresiju i sve manju produktivnost

09. Siječanj 2017.

Nikome nije potrebna znanstvena studija kako bi znao da rad za narcisoidnog šefa može imati jako loše posljedice za zdravlje, no upravo su takvi dokazi nedavno došli s Alliance Manchester Business Schoola.

Novo istraživanje pokazalo je da ljudi čiji šefovi pokazuju narcisodine i psihopatske osobine, ne samo da upadaju u depresiju, nego i sami postaju bezobrazni i sve manje produktivni na poslu. U studiji je sudjelovalo 1.200 ispitanika različitih zanimanja i iz različitih zemalja, a odgovarali su na pitanja o svom psihološkom zdravlju, maltretiranju na poslu i osobnosti šefova.

Analiza je pokazala da nadređeni s ‘tamnom trijadom’ osobina  (kombinacija narcisoidnosti, makijevalizma i psihopatije) jako negativno utječu na poslovnu produktivnost, i općenito su loša vijest za tvrtku jer maltretiranje pojedinca ne pogađa samo njega, nego stvara toksičnu atmosferu u cijeloj organizaciji.

Ukoliko se i sami nalazite u takvoj situaciji, pomirite se s tim od narcisoidnog šefa nećete dobiti nikakav poticaj i radije ga potražite u krugu kolega, obitelji i prijatelja. Također, probajte sagledati situaciju u drugačijem svjetlu i vidjeti kako vam to iskustvo može pomoći u daljnjoj karijeri.

 

26. travanj 2024 19:25