Lider trend
StoryEditor

Picasso stigao u Zagreb

08. Ožujak 2013.
Piše:
liderhrt

U Galeriju Klovićevi dvori pod jakim policijskim osiguranjem stigla su Picassova djela koja će biti izložena od 23. ožujka do 7. srpnja. Bit će to najskuplja izložba u hrvatskoj povijesti.

Bit će izloženo 56 slika i skulptura te četrdeset fotografija. Izložbu postavlja ravnateljica Muzeja Picasso Anne Baldassari. Predstavljanje radova i dokumenata počinje od slike četrnaestogodišnjeg Picassa Čovjek s kapom iz 1895., preko plavog, ružičastog i drugih razdoblja do autoportreta Nedjelja završenim neposredno pred smrt 1971.

U izradi je i hrvatska verzija kataloga na 216 stranica, kakav je bio na izložbi u Hong Kongu, a koji donosi autorske tekstove o njegovu stvaralaštvu. Posljednje tri godine, koliko traje rekonstrukcija barokne palače Hotel Sale, izložbe Picassovih djela iz tog muzeja proputovale su Europu, Bliski istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, Kinu.

Očekuje se da će izložbu posjetiti između osamdeset i sto tisuća posjetitelja, kao što je bio slučaj s najuspješnijim izložbama Klovićevih dvora, a među ciljanom publikom su i posjetitelji iz Srbije, BiH, Slovenije, Mađarske i Austrije. Djela su osigurana na 670 milijuna eura. Uz sponzore i osiguranje izložbi će financijsku potporu dati Ministarstvo kulture s 250.000 eura te isto toliko grad Zagreb.

27. travanj 2024 12:32