Lider trend
StoryEditor

PIP - 80 godina tradicije obiteljskog pčelarenja

17. Prosinac 2018.

PIP djeluje 29 godina i najstarija je pčelarska tvrtka u Hrvatskoj, starija i od države Hrvatske. Zašto pčelarska? PIP radi na edukaciji i opskrbi pčelara, otkupljuje njihove proizvode i oblikuje ih u finalne proizvode visoke razine dodane vrijednosti, surađuje sa više fakulteta Zagrebačkog sveučilišta, stvorila nekoliko brendova, patentno štiti nekoliko proizvoda, ima preko 20 inovacija i izvozi oko trećine proizvodnje. PIP radi na razvoju hrvatskog pčelarstva; četiri stručne knjige, blizu dvjesto pčelarima besplatnih predavanja, sponzorstva, povremena besplatna opskrba lijekovima za pčele za vrijeme Domovinskog rata, razvoj proizvodnje repromaterijala i otkup pčelinjih proizvoda.

PIP kroz razvoj inovativnih proizvoda u segmentu apiterapije, linija Farmakol, stvara potencijal ekonomski održivog pčelarstva. Ono je od ratnog, po proizvodnji pčelinjih proizvoda, do danas povećano osam puta.

PIP radi na popularizaciji pčelarstva i konzumiranja pčelinjih proizvoda. Predavanja u vrtićima, školama i fakultetima, predavanja građanima, farmaceutima i ostalim ciljnim skupinama u lancu potrošnje donesli su zavidne rezultate. Prije dvadeset godine postavili smo apisarije u Tehničkom muzeju u Zagrebu, a prije šest u Zoološkom vrtu, izdali himnu Zahvala pčeli i slikovnicu Pčelica Pipa.

Ulažemo u napore za promjene sustava kontrole kvalitete koji nije primjeren današnjem vremenu. Med proizvode samo pčele, zadaća svih drugih u lancu je očuvanje kvalitete, tko manje pokvari taj je bolji. Kontrola je nužna.

Pčele su bitne, gotovo nezamjenjive u proizvodnji hrane i održivosti eko sustava.

Globalizacija donosi nove izazove, na tržištu su nova pravila, slobodno kretanje roba, propadanje tvrtki, ljudi bez posla, i u takvim previranjima nova tržišna struktura koja i PIP-u nameće tržišne prilagodbe. Treba stalno razvijati nove inovativne proizvode, uvoditi nove tehnologije, dizajn, jačati značenje hrvatskih pčelinjih proizvoda, izvoziti i koristiti moderne marketinške i PR alate.

I tako eto nas i do robne marke Med hrvatskih pčelara kojom PIP i vizualno svjedoči svu raskoš hrvatskog pčelarstva.

Iduće godine PIP slavi 30 godina, a hrvatsko pčelarstvo 140 godina organiziranog rada, sve uz zaštitu Sv. Ambrozija.

Medno!

 

08. svibanj 2024 01:34