Aktualno Lider trend

Pogledajte kako iz zraka izgleda novi Meštrovićev paviljon

Preuređenje Trga žrtava fašizma i Meštrovićevog paviljona, Džamije, već je duže vrijeme na meti kritika zbog načina na koji je cijeli projekt, nazvan Pješački centar izvrsnosti, izveden od strane zagrebačke vlasti.

Radovi su započeli bez natječaja, plana, a za mišljenje se nije pitalo ni struku, ni javnost. S Trga su uklonjene magnolije, kao i stepenice od bračkog kamena.

Evo kako danas izgleda Trg žrtava fašizma:

Hvala Zagreb from above!

Objavljuje Vratite magnolijuSubota, 6. listopada 2018.

– Ogoljen, sterilan i bez duše– tako danas izgleda ovaj trg, nekad jedan od najljepših u Zagrebu. Ravne staze koje nikuda ne vode, trg bez ijedne klupe i šarena svjetla uvreda su i Meštroviću i svim građanima Zagreba… Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima. Sve više građana ne pristaje na takvo upravljanje našim gradom i ne želi da se ovakve devastacije nastave na Krešimircu i u ulici Franje Račkog, poručuje inicijativa Vratite magnoliju, koja traži ostavke odgovornih, prvenstveno gradonačelnika Milana Bandića.

>>>Prava umjetnika u Hrvatskoj sve manja, najslabije zaštićeni likovnjaci i multimedijalci

Jedna od prvih koja se suprotstavila načinu na koji gradonačelnik “dela” stvari bila je arhitektica, konzervatorica, povjesničarka i teoretičarka arhitekture Zrinka Paladino, dajući prošle godine ostavku na mjesto zamjenice pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

I ona smatra da plan uređenja Trga žrtava fašizma nije dobar, o čemu je pisala u kolumni za Telegram.

– Uklanjanje uzraslog raslinja oko Doma kako bi se ostvario najobičniji travnjak nema opravdanja ni pred pticama ni pred ljudima, kao što ga ne bi imalo niti uklanjanje Planićevog kamenog trga s fontanom pred glavnim ulazom koji se skladno stopio s Meštrovićevim rješenjem. Treba se osvnuti i na segment predlaganog rješenja arhitektice Loredane Stunić kojim se u sklopu uređenja Trga žrtava fašizma ostvaruje i ozelenjeni pješački potez s klupama između kolničkih i tramvajskih trasa od Meštrovićeva Doma preko Ulice Račkoga do Jurišićeve. Vjerojatno se posljednjih par desetljeća toksičnom vodom, hranom ili zrakom koje upijamo opako naudilo centru za kulturno življenje našeg zaostalog društvenog mozga pa nam se i sjedenje na kamenim klupicama između dviju tramvajskih pruga s jurećim pobočnim prometalima može činiti neodoljivim te ga, eto, kad ga se već netko dosjetio, moramo i ostvariti. Zaštićene urbanističko-arhitektonske te kompozicijski definirane prostore kulturno-povijesnog i spomeničkog značaja nužno je čuvati i održavati te eventualne intervencije na njima dozvoljavati samo po zaključenjima kvalitetno i pošteno raspisivanih i proveđenih arhitektonskih natječaja. Jedino se tako mogu dobiti prihvatljiva rješenja, od arhitektonskih do krajobraznih, kojih se nećemo sramiti. No izgleda da nam je nemarnima kakvi jesmo sram postao nepoznanicom, piše Paladino.

>>>Bandić o Uskokovoj istrazi: Sve smo radili po zakonu

Najnovija inicijativa u znak protesta protiv uklanjanja drveća ispred Džamije dogovara se na Facebooku, naime, predložena je inicijativa gerila vrtlarstva, posipanja zelene površine sjemenom.