Lider trend
StoryEditor

Porsche 718 Boxster - Jači i brži od prethodnika

06. Veljača 2016.

Porsche Boxster nikada nije ni približno doživio uspjeh modela 911 ili SUV verzije njemačkog proizvođača. Često se na to vozilo krivo gleda kao na ‘Porsche za siromašne‘ jer i najpovoljniji Porsche stoji više od 70.000 eura. Nedavno je predstavljena obnovljena verzija 718 Boxstera, koja se u odnosu na prethodnika uvelike vodi onom Coubertinovom ‘brže, više, jače‘.

Doduše ‘više‘ u slučaju Boxstera ipak možemo staviti u drugi plan, ali zato ‘jače‘, a samim time i ‘brže‘ itekako dobro pristaju. Tako novi 718 Boxster u svojoj osnovnoj verziji razvija najveću snagu od okruglo 300 konja, što je 35 konja više od prethodnika. Navodno nekima to nije dovoljno, pa za njih Porsche ima rješenje u vidu S izvedbe, koja ima 50 konja više ili okruglo 350 konja.

Ipak bolji PDK mjenjač Kod sportskih vozila još uvijek postoji dvojba: klasični ručni mjenjač ili poluautomatski PDK mjenjač. Puritanci će reći manualni jer se sa sportskim vozilom mora raditi desnom rukom, a tehnološki osviješteni vozači smatraju da je glupo ne koristiti se blagodatima razvoja tehnologije poput PDK mjenjača. Mi, kako se u sudskom žargonu kaže, poklanjamo vjeru PDK mjenjaču, koji osim što je praktičniji i sigurniji ujedno pruža bolje performanse i nižu potrošnju. A te performanse iznose 4,9 sekundi do stotke za osnovnu verziju s PDK mjenjačem, odnosno 4,4 sekunde ako govorimo o S izvedbi. U oba slučaja najveća brzina premašuje debelo 250 km/h, odnosno kod S izvedbe približavamo se granici od 300 km/h. Možda je glupo spominjati potrošnju kod Porschea, ali osnovna verzija prema najavama trebala bi trošiti oko 6,9 l/100 km, gotovo da možemo govoriti o štedljivom vozilu.

Prepoznatljiva linija Linija je ostala itekako prepoznatljiva, riječ je tek o evoluciji dizajna u odnosu na verziju iz 2012. godine. U unutarnjem prostoru na instrumentnoj ploči, kako i priliči, dominira mjerač okretaja koji ima bijelu pozadinu. Na središnjoj je konzoli popriličan broj prekidača, a to je u posljednje vrijeme i zaštitni znak svih modela iz Stuttgarta. Novi 718 Boxster možda najbolje krasi epitet ‘Porsche za mlađe vozače‘, koji nudi pravi Porscheov užitak u vožnji i performanse uza znatno nižu cijenu od primjerice modela 911.

02. svibanj 2024 14:48