Lider trend
StoryEditor

Šampanjac mu je bio poput čaše hladne vode

30. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Prema legendi, čuveni dendi, erudit i književnik, Oscar Wilde, i na svojoj je smrtnoj postelji ispijao čašu hladnog šampanjca te sa sjetom ustvrdio ‘Umirem kao što sam i živio, iznad svojih mogućnosti!’.

Svoju posljednju čašu prije konačnoga počinka ispio je nepune tri godine nakon puštanja iz Readinga gdje je proveo dvije godine pod optužbom da je počinio ‘protuprirodni blud’. Otac njegovog ljubavnika Alfreda Douglasa, markiz od Queensberryja, podizanjem optužnice Wildea nije samo lišio dvije godine slobode nego je i zaslužan za njegov preuranjeni odlazak.

Estetika prije svega

 Wildeovi suvremenici svojedobno su zapisali kako su dani tamničenja, ali i posljednje godine provedene u izgonu i sveopćem zgražanju nad njegovim likom i djelom, ostavili neizbrisiv trag na duši tog ekscentričnog, domišljatog, hirovitog literarnog genija. Iako je prema službenim dokumentima Wilde preminuo od meningitisa, njegovi poklonici tvrde da njegov život ide markizu na dušu. I to kakav život!

Čak i u godinama u kojima je pratio stil običnog heteroseksualnog mužjaka, oca i supruga nježne Constance, isticao se besprijekornom estetikom i smislom za lijepo, aristokratsko. Londonom je paradirao odjeven prema posljednjoj modi, sa svježim cvijetom u zapučku i štapovima za hodanje koje je mijenjao u skladu s odjećom. Obožavao je javne nastupe, salonsko filozofiranje i boju svoga glasa, pa je, zapisali su suvremenici, znao voditi beskrajno duge polemike u kojima bi sugovornika posve porazio.

Cijeli tekst možete pročitati u ljetnom dvobroju Lider trenda, koji će na kioscima kao samostalno izdanje biti prisutan do kraja kolovoza, te svakom čitatelju donosi dar – Spar Poklon karticu od 20 kuna te uzorke za njegu lica Vichy i Nikel  

Uživajte u čitanju ljetnog Trenda i ne zaboravite na darivanje koje organiziramo na Facebook stranici Lidera i Lider trenda do kraja kolovoza.

03. svibanj 2024 04:18