Lider trend
StoryEditor

Škoda Fabia: Treća generacija - niža, šira i dinamičnija

14. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Treća generacija Škode Fabije stigla je i na hrvatsko tržište. U odnosu na prethodnika, novi je model širi, nešto kraći i niži, a to automatski znači da je i dinamičniji.

Linije vozila prilagođene su obiteljskim Škodinim crtama, a ujedno sačuvana je povezanost s prijašnjim modelom. Nama se nova Fabia dizajnerski svidjela, nije pretenciozna, a opet vidan je jasan napredak.

Praktično i funkcionalno

Unutarnji prostor iznimno je praktičan i funkcionalan. Kod voženog modela s paketom opreme Style vozač ima na raspolaganju sve nužno za sigurnu vožnju, a opet nema nikakvog pretjerivanja. To znači da je u njemu klimatizacijski uređaj (manualni), audiosustav (bez navigacije), električni paket (paljenje bez ključa). No u Fabiju se prema želji vlasnika kao dodatna oprema može ugraditi i sustav Front Assist, koji s pomoću radara kontrolira prednji razmak i prema potrebi usporava vozilo. Kupac može birati između široke palete boja, također i dvobojne kombinacije. Ponuda motora sastoji se od četiri benzinske i dvije dizelske izvedbe. Osnovni modeli imaju trocilindrični jednolitarski motor koji dolazi u dvije verzije, sa snagom od 60 konja, odnosno u jačoj izvedbi 75 konja. Četverocilindrična izvedba ima ‘mali’ 1,2-litarski turbomotor koji dolazi s 90, odnosno 110 konja.

U vrhu ponude

Potonja izvedba ima i najbolje performanse, s najvećom brzinom od 196 km/h i ubrzanjem do stotke za 9,4 sekunde. Dizelaši u tom gradskom segmentu smatraju se luksuzom i upravo zato Škoda je pozicionirala dizelske izvedbe na vrh ponude. Riječ je o 1,4-litarskom TDi motoru koji razvija 90 ili 105 konja. Potrošnja je u obje verzije samo 3,5 litara i motori se ističu odličnim okretnim momentom od 230 i 250 Nm te snagom koja se nalazi na niskim okretajima. Jači dizelaš do stotke dolazi za 10,1 sekundu i razvija najveću brzinu od 193 km/h. Kod Fabije željeli bismo istaknuti kvalitetu proizvoda. U vožnji je sve apsolutno na svojem mjestu. Nema nikakvog zvuka, pri prelasku rupa automobil je iznimno kompaktan, jednom riječju ‘njemački’ kvalitetan. Osnovni benzinac stoji 79.898, a osnovni dizelaš 122.254 kune.

03. svibanj 2024 03:59