Lider trend
StoryEditor

Za puno osvježenje uz roštilj pijte kutjevački gemišt

20. Svibanj 2015.

Tanki, politolog ili žuti - svatko ima svoj omiljeni omjer

Gemišt je poznato hrvatsko tradicionalno piće koje svoju popularnost zahvaljuje prije svega činjenici da se radi od graševine - najpoznatije hrvatske sorte grožđa i vina, ali i zbog mogućnosti da si svaki gemišt-lover slaže svoj omjer vina i mineralne vode - svoj gemišt.

Gemišt se uživa tijekom cijelog dana - tanki s manje vina i više mineralne u jutarnjim prigodama, politolog s pola vina i pola vode tijekom radnog dana ili s ekipom kod gledanja tekmi i žustrih diskusija. A tu je i žuti - 3/4 vina, 1/4 mineralne za druženja i zabavu.

Oni iskusni slažu svoj omjer koji im u tom trenutku najbolje paše dodjeljujući mu  pritom tepajuće nadimke (do sada smo čuli za filozofa, nerecijskog, to mi paše i nama najjači nadimak - vatreni kad se s ekipom gleda tekma).

U sezoni roštilja i proljeća, finih mirisa roštiljanog mesa i veselih ekipa okupljenih za roštiljem i mi preporučamo uživanje u kutjevačkom gemištu jer u Kutjevu stvaraju najbolju graševinu, a do najboljeg gemišta je onda tek korak - složiti omjer koji vam odgovora. Taj užitak prilagođavanja trenutku ne pruža niti jedno drugo piće. Majstori graševine, vinogradari iz Kutjevačkog podruma kažu da je njihova graševina najbolja za gemišt jer je radi sloge prirodnih faktora bogatija alkoholima, taninima i finim mineralima od ostalih graševina te zbog primjerene kiselosti, blage gorkosti i srednje alkoholnosti dodavanjem mineralne vode dodatno se pospješuje harmoničnost u njezinom okusu i mirisu.

Dragan Humski, sommelier tvrtke Kutjevo naglašava "da Graševina Kutjevo ima sve parametre u najboljim omjerima, ničega premalo i ničega previše i po tome je jedina, jako pitka, za okrepu, veliko uživanje i istinsku radost".  Svi koji su probali kutjevački gemišt - slažu se s njegovim opisom. 

Za nadolazeće toplije dane Kutjevo vinarije preporučuju da sljedeći roštilj upotpunite vrhunskim gemištom, ne samo zbog osvježenja već i zato što se izvrsno sljubljuju - hladni kutjevački gemišt i ukusna jela sa roštilja.

01. svibanj 2024 00:00