20. travanj 2015.

Znate li koliko vrijedite?

Ato Markin
Ato Markin

Unatoč činjenici da ne postoji cijena života, ljudsko tijelo, odnosno organi itekako se mogu vrednovati novcem, odnosno imaju svoju cijenu

Da biste odredili cijenu, tijelo morate promatrati kao robu, kao stavke koje se mogu utržiti, nešto što ima svoju vrijednost i što se može prodati. Zvuči grubo, no razmišljate li na takav način možete doći do interesantnih spoznaja.

Tako, recimo, svatko od nas ima vrijednost - što i koliko proizvodimo, što znamo, što smo sposobni napraviti i jesmo li sposobni to unovčiti. Sve se prodaje, tako dok smo živi prodajemo svoj rad, svoje znanje, proizvod koji smo sposobni napraviti. Jednog dana kada čovjek umre, tijelo dobiva cijenu, a cijena je posebna za svaki dio tijela (organ).

Koliko koji dio tijela košta ovisi je li organ namijenjen transplataciji ili crnom tržištu. Ako je vjerovati britanskoj kreditnoj kući Buddy Loans, najviše se može dobiti za srce - 4,250.000 kuna. Na cijeni su i pluća koja se mogu kupiti za nešto malo više od dva milijuna kuna, a slijede bubrezi s nešto više od milijun kuna koliko vrijedi i jetra.

Priznajemo, jeziva računica, ali, sve ima svoju cijenu.