Hrvatska
StoryEditor

Ako dobro ne isplanira sastanke radnih skupina, država plaća penale od 70 tisuća eura

27. Studeni 2019.
Dvorana Vijeća europe

Kao što smo već pisali, za nešto više od mjesec dana kreće najveći test za državnu upravu, kada preuzimamo palicu u predsjedanju Europskom unijom. Vijeće EU ima oko dvjesto radnih skupina, kojima će predsjedati hrvatski predstavnici tijela državne uprave, a kvaliteta tog ogromnog posla ovisit će prvenstveno o angažiranosti i stručnosti kadrova. Prema informacijama stručnjaka koji sudjeluju u pripremama, kao i lobista u EU tijelima, Hrvatska nema dovoljno kadrova za kvalitetno odrađivanje posla.

Najveći teret je na leđima Stalnog predstavništva, u čijim se redovima trenutno ubrzano popunjavaju mjesta. Očekuje se da će se ukupni broj djelatnika u Stalnom predstavništvu povećati sa sadašnjih 95 na 230, dok će na razini državne uprave biti potrebno privremeno angažirati oko 300 dodatnih osoba. Ministarstva se dogovaraju tko koga može kome 'posuditi' iz redova predstavništva tijekom predsjedanja. Neki predstavnici vodit će i više od jedne radne skupine, što će zahtijevati velik angažman, mnogo sastanaka, ali i poznavanje materije.

U svom akcijskom planu Vlada je naglasila da, ako ne može osigurati kvalitetno predsjedanje radnim tijelima, iznimno će se sklapati ugovori s osobama izvan državne službe, a poslala je i zahtjev za unajmljivanje tzv. sekondiranih stručnjaka koji će pomagati u pripremi i provedbi predsjedanja, ali oni ne smiju predsjedati radnim skupinama. Poslali smo Vladi upit hoće li posegnuti za ovom mogućnosti, međutim, kao i na sva ostala pitanja koja smo do sada slali na temu hrvatskog predsjedanja, od Vlade, kao ni od Ministarstva vanjskih poslova nismo dobili nikakav odgovor. Interna i eksterna komunikacija trenutno su najslabija karika u pripremama.

Najviše posla trenutno ima Ministarstvo vanjskih poslova koje radi ukupnu pripremu za predsjedanje, a ogroman posao tijekom predsjedanja čeka i Ministarstvo financija kojeg najvjerojatnije čeka donošenje proračuna Europske unije od 2021 – 2027. Imamo sreće da na čelu tog ministarstva imamo ujedno najvećeg stručnjaka u Vladi, ministra Zdravka Marića, koji navodno ima dobar financijaški kadar u Stalnom predstavništvu. Prema dostupnim informacijama, članovi radnih skupina za financije i odbora za proračun su Goran Mađarić, koji je radio kao savjetnik u HNB-u, Ana Budin koja je radila u Ministarstvu državne uprave i Ministarstvu financija na čelu Odjela za EU poslove, a iz redova HANFA-e navedeni su Anamarija Staničić i Josipa Žilić, u radnoj skupini za financije. U radnoj skupini za proračun navedeni su Branko Horvat, Mateja Alilović te Doria Petričević.

Iako ne postoji propisana obveza, neka je praksa da se sastanci radnih skupina tijekom predsjedanja održavaju barem jedan put mjesečno, znači šest puta tijekom predsjedanja. Neke će radne skupine imati problema s ispunjavanjem kvota, ovisno o temama, odnosno dinamici zakonodavnog procesa i koordinaciji Vijeća i EK, dok neke, poput financijaša, čeka i do 20-tak sastanaka. Sastanke svakako treba pomno planirati jer, prema informacijama stručnjaka iz Bruxellesa, ukoliko tri tjedna unaprijed ne otkažemo sastanak ili ne ispunimo kvotu od sat vremena, plaćamo kao država penale za najam dvorane Vijeću Europe u iznosu od 70 tisuća eura.

Većina službenika je prošla i prolazi kroz brojne edukacije za predsjedanje (800-tinjak dužnosnika, službenika i drugih osoba), uključujući i tečaj engleskog jezika. I nadajmo se da svi barataju tim jezikom dovoljno dobro da mogu 'tečno' voditi sastanke radnih skupina. Naime, najam paketa prevoditelja, ako će se sastanci održavati na hrvatskom jeziku, to stoji između 50 i 70 tisuća eura.

Nedostatak stručnog kadra nije specifičan samo za Hrvatsku, i druge zemlje su se tijekom predsjedanja 'krpale' u nekim područjima, međutim najvažniji će za interese hrvatske biti ljudi koji će istovremeno biti i stručnjaci i lobisti koji će mimo službenih procedura i sastanaka otvoriti vrata našim nacionalnim gospodarskim interesima. Državni dužnosnici i službenici koji su godinama napornije radili, povezivali se s kolegama u Bruxellesu i poznaju način na koji funkcionira politički i lobistički život europske metropole, svakako će više doprinijeti.

Neka ministarstva, ovisno o količini posla i sastanaka, neke kadrove iz svojih redova već su poslali u Bruxelles da upotpune redove u Stalnom predstavništvu, dok će jedan dio putovati u europsku metropolu po potrebi.

Tako će predstavnici Ministarstva obrane sudjelovati u radu skupina i odbora koji se bave pitanjima razvoja sposobnosti, pomorskom sigurnosti, Europskim obrambenim fondom te suočavanjem s hibridnim prijetnjama.

- Sukladno očekivanom povećanom opsegu posla za vrijeme HRPRES-a, u Stalno predstavništvo RH pri EU upućena su dva dodatna djelatnika, a u Vojno predstavništvo RH pri NATO i EU dodatna tri djelatnika – kažu u MORH-u.

Ministarstvo poljoprivrede nadležno je ili sudjeluje u više od 80 raznih odbora, radnih skupina i drugih formacija Vijeća, što je vrlo veliki broj u odnosu na ostala ministarstva.

- U skladu s trenutnim planom predsjedanja, nešto malo manje od polovice njih bit će aktivno tijekom prvih šest mjeseci 2020. Za svaku od radnih skupina ili odbora uspostavljen je PRES tim, ali će pojedini djelatnici imati zaduženja u više njih, a u nekim će slučajevima i predsjedavati u više formacija. Ukupan broj djelatnika Ministarstva poljoprivrede i povezanih agencija koje će sudjelovati u radu PRES-a je oko 120, od čega će većina putovati na sastanke iz Hrvatske. U Stalnom predstavništvu je na duže razdoblje raspoređeno sedam djelatnika, a za potrebe predsjedanja će ih u Bruxelles otići još deset – najavljuju u Ministarstvu poljoprivrede.

U nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije nalaze se tri radne skupine Vijeća EU-a: Radna skupina za strukturne mjere, Radna skupina za najudaljenije regije i Skupina prijatelja predsjedništva – makroregionalne strategije. Poseban naglasak je na Radnoj skupini za strukturne mjere koja priprema i izrađuje nacrte zakonodavnih akata, a kojima se regulira provedba Kohezijske politike za razdoblje 2021.-2027. U Stalnom predstavništvu u Bruxellesu trenutno se nalazi pet predstavnika tog Ministarstva te tri člana stručnoga tima. Po potrebi, na sastancima radnih skupina sudjelovat će i predstavnici iz Zagreba – kažu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sudjeluje u formaciji Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku, i to u dijelu prometa (u potpunosti nadležno) i telekomunikacija (su-nadležni s drugim tijelima). Unutar te formacije Vijeća djeluje šest radnih skupina (Radna skupina za kopneni promet, Radna skupina za pomorski promet, Radna skupina za zračni promet, Radna skupina za intermodalna pitanja i mreže, Radna skupine za telekomunikacije i informacijsko društvo i Radna skupina za poštanske usluge). Radnim skupinama predsjedat će stručnjaci u Stalnom predstavništvu uz potporu stručnjaka iz Zagreba. Devet stručnjaka za potrebe predsjedanja smješteno je u Bruxellesu, dok će dio na sastanke putovati iz Zagreba.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je nadležno za Vijeće za okoliš (ENVI), u okviru kojeg će djelatnici Ministarstva predsjedavati u dvije radne skupine: Radnom skupinom za i Radnom skupinom za energetiku.

- Uz djelatnike Ministarstva od kojih će većina tijekom predsjedavanja sudjelovati u radu radnih skupina Vijeća, HR PRES tim Ministarstva čine i postojeća četiri predstavnika u Stalnom predstavništvu, a za potrebe predsjedanja je upućeno još pet službenika na rad u Bruxelles, za obje formacije Vijeća za vrijeme trajanja predsjedanja – ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava sudjeluju u radu Radne skupine za socijalna pitanja. Radnom skupinom će predsjedati predstavnici Stalnog predstavništva pri EU. U radu radnih skupina i ostalih tijela EU sudjelovat će ukupno 30 predstavnika Ministarstva, od kojih je četiri već u Stalnom predstavništvu, a ostali će iz Zagreba putovati na sastanke.

26. travanj 2024 07:36