Hrvatska
StoryEditor

Borci za prava poduzetnika (4): Ana Fresl i EU konzultanti utječu na propise i educiraju

17. Veljača 2020.
Ana Fresl, predsjednica HUP EUPRO-a

Ana Fresl na čelu je udruge HUP-ove Udruge profesionalaca u fondovima Europske unije (HUP EUPRO) koja okuplja pedesetak relevantnih stručnjaka. Naglašava da je HUP uključen u sva radna tijela ministarstava koja oblikuju i donose propise, pa tako i HUP EUPRO izravno djeluje na rad institucija od kojih se sastoji sustav fondova Europske unije.

– Prošle smo godine, primjerice, sudjelovali u fazama pripreme nekoliko natječaja za poduzetnike kako bi se u prijavi i provedbi izbjegli propusti koje su korisnici uočili na prijašnjim natječajima. Nudimo konkretna rješenja utemeljena na zajedničkom znanju članova i primjerima dobre prakse drugih zemalja članica EU.

Naš zajednički interes djelovanja je utjecaj na ključne probleme sustava EU fondova: sporost donošenja odluka u svim fazama projektnog ciklusa, nedovoljna kvaliteta natječaja koji financiraju projekte, manjkava usklađenost i nejasnost pravila koja korisnici EU fondova moraju poštovati. HUP EUPRO danas okuplja pedesetak najrelevantnije predstavnike struke, tvrtke koje redom okupljaju najiskusnije stručnjake za fondove Europske unije s zajedničkim ciljem povećanja kvalitete programa i natječaja, usklađenje pravila, transparentne dodjele sredstava i jasnijih pravila u slučaju financijskih korekcija.

Kompletan tekst o najagilnijim borcima za prava poduzetnika možete pročitati u digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera od 14. veljače 2020.

Za razliku od većine cehovskih udruga koje su usredotočene prije svega na državu i regulativu, HUP EUPRO ima i edukacijsku misiju prema realnom sektoru, primjerice organizira edukacije i konferencije za poduzetnike, njegovi govornici i panelisti uključuju se u događaje koje organizira javni sektor da bi se prenijela iskustva korisnika.

- Dostupni smo za savjet HUP-ovim članovima kao mreža profesionalaca. Upravo u travnju HUP će održati  konferenciju o EU fondovima za poduzetnike gdje ćemo mi kao struka dati pregled naučenih 'lekcija' kao temelj za kvalitetnije planiranje idućeg programskog razdoblja. Podržavamo organizaciju drugih stručnih  konferencija, kao što je primjerice Međunarodna konferencija o ESI fondovima koja će se održati u Trakošćanu 19-20. ožujka – zaključuje Fresl.

Sutra: Za Mladena Jakopovića i Hrvatsku poljoprivrednu komoru pregovori su danas jači od traktora  

26. travanj 2024 14:38