Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Dan grada i blagdan sv. Vlahe, polaganje temeljca za POS-ovu zgradu u Belišću...

03. Veljača 2020.
dldldld slslsls
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 3. veljače:

DUBROVNIK - Predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će u povodu Dana grada i blagdana sv. Vlahe na misi u Katedrali Velike Gospe (10 sati), a nakon toga bit će održana procesija ulicama grada Dubrovnika (11,30 sati).

BELIŠĆE - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sudjelovat će na svečanosti polaganja kamena temeljca za POS-ovu zgradu u Belišću koja će početi potpisivanjem Povelje u Gradskoj upravi (11,15 sati, Vijenac dr. Franje Tuđmana 1), a nakon toga predviđene su izjave za medije. Otvorenje radova predviđeno je u 12 sati na lokaciji POS-ove zgrade u ulici A.G. Matoša. Uz ministra Štromara,  pozdravne govore održat će gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić, direktor APN-a Dragan Hristov te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu odluke Vlade kojom je Slavko Tucaković imenovan za glavnog vatrogasnog zapovjednika. Time je on postao čelnik i državni tajnik Hrvatske vatrogasne zajednice koja je od 1. siječnja 2020. temeljem novog Zakona o vatrogastvu preustrojena u središnji državni ured nadležan za vatrogastvo. Sudjelovat će i Slavo Tucaković, a bit će predstavljeno novo ustrojstvo Hrvatske vatrogasne zajednice kao i novine u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara (10 sati, prostorije Hrvatske vatrogasne zajednice, Selska cesta 90 a).

ZAGREB - Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a održat će konferenciju za novinare na temu prosvjeda "Stop govoru mržnje i međusobnoj netoleranciji" čije je održavanje najavljeno za 9. veljače u Samoboru. Skup je, kako navodi Zajednica, potaknut serijom uvredljivih i nasilnih izjava gradonačelnika Samobora i predsjednika HSS-a Krešimira Beljaka, ali je konačni cilj skupa zaustavljanje govora mržnje između različitih društvenih i političkih skupina, te razvoj njihove međusobne tolerancije (11 sati, Avenija Dubrovnik 10).

VIROVITICA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prisustvovat će svečanosti potpisivanja ugovora između HŽ Infrastrukture i tvrtke Swietelsky o izvođenju radova na obnovi željezničke pruge Virovitica - Pitomača, duge 21 kilometar. Riječ je o dionici željezničke pruge R202 Varaždin -Koprivnica - Virovitica - Osijek - Dalj, koja prometno povezuje područja sjeverozapadne, sjeveroistočne i središnje Hrvatske. Predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci od dana potpisa ugovora, a projekt je vrijedan oko 170 milijuna kuna i financira se iz komercijalnog kredita s državnim jamstvom. Inače, dionica Virovitica - Pitomača je prva od ukupno tri dionice za koje je HŽ Infrastruktura u sljedećem petogodišnjem razdoblju osigurala 449 milijuna kuna (12 sati, zgrada Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1).

ZAGREB - Hotel Zagorje u Kumrovcu, projekt Kupari I. te pulske lokacije Hidrobaza, Muzil i Saccorgiana neki su od zadnjih turističkih projekata koji su još u nadležnosti Ministarstva državne imovine, čija realizacija dosta ovisi i o odlukama na lokalnoj razini te njezinoj suradnji sa državom, ocjena je ministra Marija Banožića. Početak realizacije tih projekata očekuje se već više godina, a iako su za neke već provedeni javni pozivi, pa za neke i nađeni investitori, s već definiranim rokovima završetka i stavljanja u funkciju, ipak se nijedan od njih nije riješio, a neki su i ostali na 'mrtvoj točki'. Napominjući da su te lokacije i objekti na njima neiskorištena državna imovina, a ujedno i veliki investicijski potencijal, ministar Banožić za Hinu ističe da pripremom tih projekata, posebice u Istri, Ministarstvo državne imovine potiče lokalne i regionalne projekte, sudjeluje u revitalizaciji lokalnih zajednica, potičući bolju iskorištenost EU fondova, kao i ukupno investicije i nova radna mjesta. "Ništa se ne događa samo po sebi niti po inerciji, pa tako neće ni ovi projekti, jer iza svakog uspjeha stoji puno truda i suradnje, pogotovo u turizmu. Stoga je tu vrlo važna komunikacija i suradnja državnih i lokalnih vlasti, koja u nekim slučajevima izostaje, što često dovodi i do zastoja u realizaciji pojedinih projekata", smatra Banožić.

01. svibanj 2024 19:53