Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Kardinal Bozanić i mitropolit Perić obilaze crkve, Privredna komora Srbije donira novac Hrvatskoj...

12. Siječanj 2021.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 12. siječnja:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sazvao je 9. sjednicu Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima Klubova zastupnika na kojoj će biti riječi o dnevnome redu predstojeće sjednice Hrvatskoga sabora (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana 'Josip Šokčević', Mala vijećnica, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić sastat će se te zajedno obići u potresu stradalu Katedralu, a potom je predviđena i izjava za medije (10,30 sati, Ured zagrebačkog nadbiskupa, Kaptol 29). Nakon toga, zajedno će otići do Saborne crkve Preobraženja Gospodnjega na Cvjetnom trgu koja je također stradala u potresima 28. i 29. prosinca prošle godine. Nakon razgleda, Bozanić i Perić zadržat će se u razgovoru. 

ZAGREB - Zagrebački SDP održat će konferenciju za medije na temu stanja odgojno-obrazovnih ustanova u Gradu Zagrebu nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. Na konferenciji će sudjelovati predsjednik Gradske organizacije SDP-a Gordan Maras, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Matej Mišić i zastupnica Lara Kvesić (10,30 sati, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5, ispred Stare gradske vijećnice). Klub zastupnika SDP-a podnijet će "Prijedlog zaključka o stanju odgojno-obrazovnih ustanova u Gradu Zagrebu nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine" u kojem će se od zagrebačkog gradonačelnika tražiti da u roku od 30 dana od donošenja Gradskoj skupštini dostavi izvješće o stanju tih zgrada nakon potresa kako bi svi mogli  jasno razlučiti koje su ustanove sigurne za korištenje, a koje predstavljaju opasnost za građane.

ZAGREB - Na simboličan način u 12 sati održat će se skupovi podrške stanovništvu Banovine pogođenom potresom i to u Hrvatskoj na zagrebačkom Jezuitskom trgu i u Srbiji na beogradskom Kalemegdanu, kod spomenika “Ribar” kipara Simeona Roksandića. Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uručit će veleposlaniku RH u Beogradu Hidajetu Bišćeviću odluku o donaciji u vrijednosti od 50.000 eura za stanovništvo Hrvatske na području pogođenom potresom. Kipar Simeon Roksandić rođen je u Majskim Poljanama u Hrvatskoj 1874., a umro u Beogradu u Srbiji 1943. Spomenik "Ribar" nalazi se i na beogradskom Kalemegdanu i na Jezuitskom trgu na zagrebačkom Gornjem gradu. Na skupu će, uz ostale, u Zagrebu sudjelovati predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

ZAGREB - Na konferenciji za medije Zaklade Solidarna i Vijeća Fonda 5.5 bit će riječi o stanju na terenu u potresom pogođenoj Banovini, kao o i načinu i fazama distribucije financijskih sredstava dosad prikupljenih u Fond 5.5. Također, sudionici će iznijeti i buduće planove donatorske akcije i Zaklade Solidarna za pomoć sugrađanima i sugrađankama. Na konferenciji za medije govorit će glavni tajnik Zaklade Solidarna Ivan Blažević, predsjednica Zakladnog vijeća Fonda 5.5 Marina Ajduković, potpredsjednica Zakladnog vijeća Fonda 5.5 Zrinka Paladino (12 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

SISAK - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organizator je sastanka o revitalizaciji gospodarske aktivnosti na području pogođenom potresom. Na sastanku će sudjelovati ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, župan sisačko-moslavački Ivo Žinić te predstavnici HAMAG BICRO-a, HBOR-a, HGK, HUP-a, HOK-a i tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije. Sastanak će se održati u Strukovnoj školi Sisak (13 sati, moguće je snimiti početak sastanka), a izjave za medije najavljene su po završetku sastanka, oko 14 sati.

03. svibanj 2024 00:41