Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Otvorenje radova na Mrežnici, Posavec o članstvu u HNS-u, Hrvatsko-španjolski gospodarski forum...

01. Listopad 2019.
Matija Posavecfoto Dražen Lapić
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 1. listopada:

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će manifestaciji  "16. Gerontološki tulum“, u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba (10 sati, Park J. J. Strossmayera). Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike. "Gerontološki tulum" organiziraju Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, u suradnji sa Zakladom Zajednički put (od 10 do 12 sati).

KARLOVAC - Svečano obilježavanje otvorenja radova na gradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane (12 sati, Ulica Logorište, kod kućnog broja 63/A). Nazočit će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Nasipi će biti izgrađeni na području najugroženijih karlovačkih naselja: Logorište, Mala Švarča i Turanj, a vrijednost investicije iznosi 44,4 milijuna kuna. Izgradnja nasipa predstavlja dio „Projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe - karlovačko i sisačko područje“ čija je procijenjena vrijednost 900 milijuna kuna od čega se na karlovačko područje odnosi 670 milijuna kuna, a na sisačko područje 230 milijuna kuna. U 12,30 sati bit će podnesen izvještaj o stanju privremenog nasipa, tzv. box barijera (Ulica Logorište, kod kućnog broja 5/A).

ZAGREB - Svečani početak utrke 18. memorijalnog ultramaratona Zagreb - Vukovar "Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata". Organizator maratona je Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva hrvatskih branitelja. Početku utrke nazočit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (10 sati, Trg siječanjskih žrtava). Memorijalna utrka plijeni pozornost svojom osobitošću dužine staze od 344,1 kilometra, kao najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe, a trkači je trebaju proći u pet dionica - Zagreb (Kustošija) – Ivanić Grad (50,6 km), Ivanić Grad – Novska (72 km), Novska – Slavonski Brod (90,5 km), Slavonski Brod – Osijek (84 km) i Osijek – Vukovar (Ovčara) (47 km).

ZAGREB - U povod obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba Stranka umirovljenika (SU), uz potporu SDP-a, organizira druženje s građanima te prigodne zdravstvene akcije poput mjerenja tlaka i šećera u krvi (Trg bana Jelačića u Zagrebu od 10 do 12 sati). Tim povodom predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kandidat SDP-a za predsjednika Republike Zoran Milanović i predsjednik SU-a Lazar Grujić obratit će se prigodnim govorima u 11.15 sati.

ČAKOVEC - Izjava za medije predsjednika Županijske organizacije HNS-a Međimurske županije i župana Međimurske županije Matije Posavca vezana uz trenutnu političku situaciju (11.30 sati, atrij Starog grada).

ZAGREB - Svečano potpisivanje Ugovora između Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Vukovara i Vukovarskog vodotornja - Simbola hrvatskog zajedništva. HRT će Gradu Vukovaru donirati arhivske materijale radi izrade memorijalno-izložbenog postava Vukovarskog vodotornja. U sklopu svečanosti održat će se i projekcija arhivskih sekvenci izrađenih za potrebe memorijalno-izložbenog postava. Svečanom potpisivanju Ugovora i projekciji  nazočit će glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (11 sati, Studio Bajsić, HRT, Prisavlje 3).

RIJEKA - Poslovni forum "Perspektive Južnih vrata Europe", u povodu 150. obljetnice početka izgradnje željezničke pruge Zagreb - Rijeka, organizira HGK - Županijska komora Rijeka, uz pokroviteljstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na skupu će, kako je najavljeno, sudjelovati ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predstavnici HGK, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i HŽ-a, a najavljeni su paneli i okrugli stolovi o  željezničkoj povezanosti i konkurentnosti (otvaranje u 10 sati, izjave za medije u 10,30 sati, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Trg Riccarda Zanelle 1).

ZAGREB - Hrvatska udruga turizma predstavit će "Turistički impuls Q3 2019" - treće izdanje te redovne publikacije o trendovima u hrvatskom turizmu, koje donosi rezultate ankete među najvećim domaćim turističkim kompanijama o tržišnim izgledima i očekivanjima za posezonu u hotelima i kampovima i druge pokazatelje (11 sati, Cafe Gymnasium u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5). 

ZAGREB -  Konzultantska tvrtka Smarter predstavit će dokument Prikaz stanja poljoprivrede RH. Dokument je nastao kao posljedica praćenja poljoprivredne proizvodnje unazad dvije godine i potrebe da se u realnom vremenu raspravlja o tekućem stanju u poljoprivredi (11 sati, Eko kuća Trpuci, Cerjani 33 a).

ZAGREB - Hrvatsko-španjolski gospodarski forum pod nazivom "Hrvatska i Španjolska, poveznica između Europe i Sredozemlja: Razmjena iskustva u razvoju prometnog sektora", održat će se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. U sklopu foruma će se razgovarati o poboljšanju povezanosti između Sredozemlja i srednje Europe kroz projekt Mediteranskog koridora, predstavit će se ciljevi i planovi za razvoj željeznica i luka u Hrvatskoj i Španjolskoj, a održat će se i rasprava o mogućnostima financiranja projekata u prometnom sektoru iz fondova Europske unije (9 sati, HGK, Rooseveltov trg 2)

26. travanj 2024 06:03