Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o Zakonu o provedbi uredbi EU, vjerovnici Uljanika d.d. odlučuju o sudbini brodogradilišta...

22. Siječanj 2020.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 22. siječnja:

ZAGREB - Nastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora raspravom o izmjenama Zakona o provedbi uredbi EU iz područja platnog prometa, a primjenom jedne od njih u domaćim se bankama očekuje smanjivanje naknada za prekogranična plaćanja u eurima kao posljedica njihovog izjednačavanja s odgovarajućim naknadama za nacionalna plaćanja u kunama. Raspravit će i izmjene Zakona o vodi za ljudsku potrošnju kojima se propisuju parametri koje takva voda mora ispunjavati te izmijene Zakona o obavljanju studentskih poslova kojima se širi  krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Financijski plan i Plan nabave Ministarstva unutarnjih poslova RH za 2020. godinu predstavit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (10 sati, Ministarstvo unutarnjih poslova). Zatim će ministar Božinović potpisati s predstavnicima gospodarskih subjekata sporazume i ugovore za nabavu opreme iz EU projekata, raznih dijelova policijske odore, opremu za policiju i civilnu zaštitu, opremu za predsjedanje Vijećem Europske unije te opremu za razminiravanje, u vrijednosti većoj od 289 milijuna kuna. Nakon prezentacije i potpisivanja predviđene su izjave za medije (predstavnike medija poziva se da na portu MUP-a, Ulica grada Vukovara 33, dođu najkasnije do 9,30 sati). 

ZAGREB -  30. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora na kojoj bi, među ostalim, trebalo biti riječi o radu Vijeća za elektroničke medije, poslovanju Hrvatske radiotelevizije te radu Upravnog vijeća Hine za 2018. godinu (12,30 sati, dvorana Stjepana Radića, Trg svetog Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za medije zastupnika Sabora Marina Škibole i Ivana Lovrinovića povodom podnošenja kaznene prijave protiv odgovornih osoba u HNB-u (11,45 sati, ispred Državnog odvjetništva, Gajeva ulica 30a).

ZAGREB - Strukovna pirotehnička udruga na konferenciji za novinare upozorit će na opasnosti od šverca neatestiranih sredstava ukoliko se donese zakon o potpunoj zabrani legalne prodaje pirotehnike (11 sati, Tvornica kulture, Mali pogon, Šubićeva 2).

PAZIN - Vjerovnici Uljanika d.d. na skupštini vjerovnika, koja će se održati na Trgovačkom sudu u Pazinu, trebaju odlučivati o daljnjoj sudbini pulskog brodogradilišta. Na skupštini se očekivalo izjašnjavanje o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856. Krajem prošlog tjedna, pak, Ministarstvo financija je podneskom zatražilo da stečajna upraviteljica iznese prijedloge odluka koje je ovlaštena donijeti skupština vjerovnika. Na temelju toga, Ružić je svojim podneskom predložila da se na skupštini donesu odluke da nema osnove za izradu stečajnog plana, da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika, kao i se donese odluku "o načinu i uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne djelatnosti u Puli" (9 sati, Trgovački sud u Pazinu, Dršćevka 1).

27. travanj 2024 03:00