Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Srpsko narodno vijeće odaje počast žrtvama u Vukovaru i na Ovčari...

17. Studeni 2020.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 17. studenog:

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sudjelovat će na svečanosti uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata" (9,30 sati, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1).

ZAGREB - Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru održat će konferenciju za novinare na temu "Moratorij na kredite" o kojoj će govoriti predsjednik SDP-a Peđa Grbin i zastupnik Boris Lalovac (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana 'Ivan Kukuljević', Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare Kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru o temi "Naoružani migranti zastrašuju i napadaju stanovnike Gorskog kotara" govorit će zastupnik Miro Bulj (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana 'Ivan Kukuljević', Trg sv. Marka 6). 

VUKOVAR - Srpsko narodno vijeće (SNV) odat će počast žrtvama koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991-1995. U izaslanstvu su: potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije Veran Matić, državni tajnik Zvonko Milas i  članica udruženja "Protiv zaborava" Radojka Mrkšić. Vijenac će položiti za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti (11,30 sati, Dunav na obali, kraj restorana "Tri vrške"), a potom i kod spomen-obilježja na Ovčari. Na kraju komemorativnog programa, Pupovac će s izaslanstvom zapaliti svijeće za sve žrtve u vukovarskoj Sabornoj crkvi sv. Nikole. Po završetku, oko 12,30 sati, Pupovac će dati izjavu za javnost.

ZAGREB - Kandidat za gradonačelnika Zagreba i nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek održat će konferenciju za novinare ispred prostorija gradske tvrtke "Vodovod i odvodnja" na temu "Loši uvjeti za rad djelatnika ViO koji rade u prostorijama bez grijanja - Plan što učiniti sa Zagrebačkim Holdingom i trgovačkim društvima u njegovu portfelju" (11 sati, Patačićkina ulica 1b).

ZAGREB - Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb-Trnje, s 50 braniteljskih udruga, organizira Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar 'Zapamtite Vukovar'". Uz Vukovarsku ulicu, uz sjeverni i južni kolnički trak, bit će zapaljeno tisuće lampaša. Središnje mjesto događanja bit će ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu (18 sati, križanje ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice), gdje će lampašima biti ispisano ime grada Vukovara, napravljen križ od lampiona i velika dvometarska svijeća u sredini, simbolično, zapaljena "Vukovarskim svjetlom mira" donesenim iz Vukovara. Kod spomenika će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zapaliti svijeću u spomen na žrtve srpske agresije.

ZAGREB - Predstavnici HŽ Putničkog prijevoza i Končar - Električnih vozila potpisat će ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka, čija je ukupna vrijednost  844,7 milijuna kuna (bez PDV-a). Novi vlakovi financiraju se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima. Tim projektom HŽ Putnički prijevoz nastavlja modernizirati svoj vozni park s 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz, koji će putnicima pružiti veću udobnost, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz. Ugovor će potpisati predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i predsjednik Uprave Konča - Električnih vozila Josip Ninić, a na potpisivanju će biti a na potpisivanju će biti predsjednik Vlade Andrej Plenkovići ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (11 sati, tvornica Končar - Električna vozila, Ulica Ante Babaje 1).

UMAG - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održat će sastanak s predstavnicima grada Umaga, Istarske županije te predstavnicima lokalnih udruženja obrtnika i ribarima na temu problematike Savudrijske vale. Izjave za medije predviđene su nakon održanog sastanka. (u 11,30 sati ispred Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“, Brolo 1.

04. svibanj 2024 09:47