Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Vlada o potresima i koroni, Sabor o Zakonu o HKO

11. Veljača 2021.
Područje Sisačko-moslavačke županije nastradalo od potresa, Glinafoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 11. veljače:

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (12 sati, NSK, Hrvatske bratske zajednice 4). Na dnevnom redu sjednice je, uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres, odluka o donošenju Programa dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i zaključak u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu E.ON Hrvatska d.o.o.

ZAGREB - Nastavak 6. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o Prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) koje bi trebale dovesti do konsenzusa svih zainteresiranih dionika, kako bi se izbjegle daljnje ustavne tužbe i prijepori oko statusa stručnih studija u HKO-u. Donošenjem zakona propisalo bi se ustavno prihvatljivo pravno rješenja i osigurali uvjeti za dosljednu primjenu binarnog sustava obrazovanja, nastavak reformskih procesa za povećanje kvalitete hrvatskog visokog obrazovanja, a koji su temeljeni na Nacionalnom programu reformi i Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije, stoji u obrazloženju prijedloga izmjena zakona.

ZAGREB - Konferencija za medije predstavnika dviju najvećih umirovljeničkih udruga - Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) te predstavnika najvećih umirovljeničkih stranaka - Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), Stranke umirovljenika (SU) i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) (10 sati, Radnički dom, Trg Kralja Petra Krešimira IV. 2). Teme konferencije su zahtjev umirovljeničkih udruga i stranaka da Stožer civilne zaštite RH do daljnjega ograniči cijepljenje s cjepivom AstraZeneca protiv COVID-a 19 na populaciju do najviše 65 godina starosti. Također, zatražit će se uvođenje hitnih mjera za potporu starijim osobama za vrijeme pandemije, poput Covid dodatka i slično. Na konferenciji će govoriti predsjednica MUH-a Višnja Fortuna, predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović, predsjednik HSU-a Veselko Gabričević, predsjednik SU-a Lazar Grujić, te predsjednik BUZ-a Milivoj Špika.

ZAGREB - Predstavnici inicijative "Sjeme je naše ljudsko pravo" održat će konferenciju za novinare u povodu sjednica Odbora za poljoprivredu i Odbora za zakonodavstvo Hrvatskog sabora vezanih za donošenje novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. Zakon o sjemenu već je izazvao brojne polemike u hrvatskoj javnosti, a inicijativu Sjeme je naše ljudsko pravo podržalo je 77 udruga proizvođača, veći broj drugih udruga, poljoprivrednika i građana (9 sati, južna strana Trga svetog Marka).

02. svibanj 2024 18:58