Hrvatska
StoryEditor

Ekonomija dijeljenja predstavlja sasvim novo doba pristupačnosti

28. Kolovoz 2020.
Ekonoma dijeljenja

Piše: FIMA Plus

Na tržištu već duže vrijeme djeluje poslovni model koji je djelotvoran odgovor na ekonomsku krizu. Taj način poslovanja funkcionira po principu dijeljenja, unajmljivanja, razmjene usluga i proizvoda i sl. te na taj način potiče održivo upravljanje raspoloživim resursima u poslovnoj suradnji.

Ono što razlikuje taj model od ostalih jest činjenica da svatko može dati svoj doprinos iz područja svoje kompetencije, čime se omogućuju moderni i kvalitetni proizvodi i usluge, a koje bi svatko sam za sebe vrlo teško uspio razviti i dovesti na tržište.

Jedan od najpoznatijih primjera koji posluje po tom modelu jest Airbnb – online platforma za iznajmljivanje kratkoročnog smještaja. Airbnb je nekoć bio još jedan startup - danas je pak najbolji primjer gospodarenja koji prepoznajemo pod terminom “sharing economy”, odnosno, ekonomija dijeljenja.

Usluga djeluje na principu registracije, odnosno same identifikacije u sustavu, čime se stvara mobilnost i povezivanje u mrežu korisnika. Usluga je na taj način besplatna. Naime, ekonomija dijeljenja pokušava principima darivanja pokazati kako protuvrijednost nije nužna karakteristika uspješne ekonomije. Drugim riječima, radi se o tzv. “peer-to-peer” načinu poslovanja.

Ekonomija dijeljenja novim načinima komunikacije i poslovanja podržava decentraliziranu shemu te što veću i jednaku zastupljenost potrošača i proizvođača. Stoga valja zaključiti razmišljanjem kako će pristupačnost postati novo posjedovanje.

Više o ekonomiji dijeljenja možete saznati na besplatnom webinaru „Sharing Economy – ključni poslovni model digitalnog doba“ koji organiziraju FIMA, Business Sailing i Woom. Webinar će se održati u četvrtak, 3. 9. 2020. od 14 do 15:30 sati preko Zoom platforme, a o toj temi govorit će: Ivo Špigel, Dejan Kovač, Srđan Šimac, Ratko Pesek i Milan Horvat. Oni će razložiti što je to ekonomija dijeljenja ili uzajamnosti, kako ona funkcionira, koje su njene prednosti te kako uključiti ovaj poslovni model u različite poslovne sektore. Prijaviti se možete OVDJE.

image
Fima webinar
foto
08. svibanj 2024 05:26