Hrvatska
StoryEditor

GIPovci - gimnazijski poduzetnici: U pilot projektu ‘U školi otvorene kohezije‘

18. Svibanj 2020.
GIPovci- gimnazijski poduzetnici

Učenici trećih i četvrtih razreda nastave Poduzetništva Gimnazije Nova Gradiška sudjeluju u Pilot projektu „U školi otvorene kohezije“ kojeg za Europsku komisiju u RH provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projekt je visoke kvalitete jer se sastoji od građanskog praćenja uporabe javnog novca na primjeru projekta financiranog ili sufinanciranog iz fondova EU. Učenici su za praćenje trebali izabrati projekt koji je završen, traje ili će tek početi, a od velike je važnosti i utjecaja na zavičaj.

Poduzetnička skupina GIPovci- gimnazijski poduzetnici su za praćenje odabrali projekt „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“, koji je pri kraju i koji učenicima nudi velike mogućnosti daljnje suradnje preko poduzetničkih edukacija, predavanja o digitalizaciji rada, upoznavanja sa startup tvrtkama, mladim poduzetnicima. Preko četiri faze projekta - prikupljanje podataka, analiziranje, terensko istraživanje (koje je preseljeno u online okruženje) i stvaranja završnog rada o istraživanju, učenici su učili o javnoj upravi, javnom novcu, kohezijskoj politici EU,  aktivnom građanstvu i svim aspektima realizacije velikih projekata. 

image
GIPovci- gimnazijski poduzetnici

Tijekom istraživanja učenici su napisali članak Inkubiranje poslovnih mogućnosti i ostvarili suradnju s Europe Direct Osijek, novogradiškim poduzetnicama Mirelom Relković, Nikolinom Jureković, poduzetnikom Bernardom Kumićem Bernyjem, upravom Grada Nova Gradiška, lokalnim i nacionalnim poduzetničkim medijima, voditeljima i nositeljima projekta Tehnološki inkubator. Snimili su i video EU i MI u kojem objašnjavaju kako u školi uče o funkcioniranju Europske unije te video o vezi poduzetništva i aktivnog građanstva.

  

Aktivni su na društvenim mrežama: FB (Gimnazija Nova Gradiška- U školi otvorene kohezije), Instagramu (gimnazijski.poduzetnici), Twitteru (GIPovci), LinkedInu (Gimnazijski Poduzetnici). Učenici imaju YouTube kanal GIPovci- gimnazijski poduzetnici.

Voditeljica GIPovaca je profesorica Sanja Šimić, zamjenica je profesorica Sandra Hruban Bartolović, učenik-voditelj je Goran Terzić, a suradnice projekta su ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška, Ljiljana Ptačnik i profesorica likovne kulture Ana Ramšak.

23. travanj 2024 19:39