Hrvatska
StoryEditor

Gordana Deranja: Ovim tempom postići ćemo rodnu ravnopravnost za 124 godine

13. Rujan 2019.
HUP Konferencija: „Upravljanje uspješnim tvrtkama“ Svi sudionici Inicijative 30%foto Ratko Mavar

Šesnaest vodećih tvrtki i medijskih kuća, ukljućujući i Lider media, u petak je pristupilo HUP-ovoj Inicijativi 30%. Riječ je o dobrovoljnoj inicijativi pokrenutoj u svibnju prošle godine od strane Hrvatske udruge poslodavaca i Veleposlanstva Kanade koja zagovara veću zastupljenost žena, točnije najmanje 30 posto, na upravljačkim pozicijama.

Uvodna riječ pripala je Gordani Deranji, predsjednici HUP-a, koja je istaknula da udjeli žena u upravljačkim strukturama stagniraju ili rastu jako sporo.

- U Hrvatskoj bilježimo i silazni trend. Posljednji rezultati istraživanja kojim Selectio prati udjel žena u upravama društava u sustavu indeksa CROBEX pokazuju da je on značajno pao na svega 14,5 posto u odnosu na prošlogodišnjih 19,7. Prema globalnom Gender Gap indeksu Svjetskog ekenomskog foruma Hrvatska na ljestvici država prema smanjenju rodne nejednakosti zauzima 59. mjesto. To nas svrstava u skupinu država kojima će, ovom dinamikom, biti potrebne 124 godine da dođu do potpune ravnopravnosti među spolovima, rekla je Deranja i dodala da postoje dokazi prema kojima su uspješnije tvrtke u kojima postoji balans među spolovima.

Priključivanje novih članica pozdravila je i Emily Nicholson, otpravnica poslova Veleposlanstva Kanade, kao i Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, koja je kao uspjehe Vlade na ovom području izdvojila imenovanja Marije Pejčinović Burić i Dubravke Šuice na visoke pozicije u Vijeću Europe, odnosno Europskoj komisiji.

Posebna gošća ovog događanja bila je Tanya Golešić, predsjednica Uprave modnog brenda Jimmy Choo za SAD, Kanadu i Latinsku Ameriku.

- U kompanijama je balans nužan za postizanje boljih poslovnih rezultata. Bez rodne ravnopravnosti, nedostaje nam raznolikosti u vještinama potrebnim za pomicanje poslovne strategije u pozitivnom smjeru, jer s raznolikim timovima imamo i raznolik način razmišljanja, kazala je Golešić.

U panel diskusiji o upravljanju uspješnim tvrtkama, uz nju su govorili i Lada Tedeschi Fiorio, potpredsjednica Nadzornog odbora Atlantic Grupe koja od 1. listopada preuzima funkciju članice Uprave za poslovni razvoj i strategiju Atlantic Grupe, te Joe Bašić, predsjednik Uprave MPG Southeast Europe, zaslužan za dovođenje festivala Ultra u Hrvatsku.

Tedeschi Fiorio smatra kako je tajna u upravljanju uspješnom firmom u kvalitetnoj dugoročnoj stretegiji i fokusu na potrošača. U njihovoj industriji, dodala je, izuzetno su važni inovativnost i brzina, kao i učenje na vlastitim pogreškama.

Joe Bašić je iznio razlike između poslovanja u Kanadi i Hrvatskoj te naglasio kako kod nas mladim ljudima nedostaje vjere u mogućnosti koje pruža Hrvatska. Smatra i da Hrvatska ima dobre menadžere, ali to nije zasluga obrazovnog sustava.

Tanya Golešić tajnom uspjeha ocijenila je odabir pravih ljudi, a napomenula je i kako SAD po pitanju ravnopravnosti spolova u nekim stvarima i zaostaje za Hrvatskom pa je tako u Americi još uvijek nemoguće da žena postane predsjednica.

26. travanj 2024 02:51