Hrvatska
StoryEditor

Kako će izgledati industrijska tranzicija u Hrvatskoj i zašto poduzetnici svih regija mogu biti zadovoljni

10. Veljača 2022.
Planovima industrijske tranzicije za Panonsku, Sjevernu i Jadransku Hrvatsku definirani su prioritetni sektori, niše i regionalni lanci vrijednosti u koje će se usmjeriti potpore ulaganjima

Industrijska tranzicija prema zelenom i digitalnom gospodarstvu dobila je u Hrvatskoj novi zamah. Kulminacijom 'najluđe noći u godini' na snagu je stupila nova karta Hrvatske, koja našim regijama donosi znatno povišenje stopa sufinanciranja, čak i najrazvijenijem Zagrebu.

Dosadašnja podjela na dvije NUTS 2 regije, Jadransku i Kontinentalnu Hrvatsku, koju je u pretpristupnim pregovorima EU donijela Vlada, nije se pokazala najsretnijim rješenjem jer intenzitet potpora nije adekvatno pratio stupanj razvijenosti regije. Stoga je izrađena nova karta regionalnih potpora za poduzetnike te sada Hrvatska ima četiri NUTS 2 regije – Panonsku, Sjevernu, Jadransku i Grad Zagreb. S takvom će kartom najveći rast u intenzitetu potpora osjetiti mali poduzetnici. U Sjevernoj i Panonskoj Hrvatskoj potpore za mala poduzeća porast će za čak 45, u Jadranskoj za 35, a u Gradu Zagrebu za 30 posto.

---

image

Izvor: PJR Consulting

---

Tragom pametne specijalizacije

No, to je tek dio promjena koje su se nekoliko godina pripremale kako bi industrijska tranzicija u Hrvatskoj zaista dobila prijeko potreban uzgon. Potkraj prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u suradnji s regionalnim predstavnicima iz akademskog, poslovnog i političkog sektora, ali i uza savjetodavnu podršku Svjetske banke, donijelo je planove industrijske tranzicije za Panonsku, Sjevernu i Jadransku Hrvatsku. Tim su planovima za svaku od regija (osim, zasad, za Zagreb) u programskom razdoblju 2021. – 2027. definirani prioritetni sektori, niše i regionalni lanci vrijednosti na koje će biti usmjerene potpore ulaganjima.

– Planovi za industrijsku tranziciju napravljeni su na temelju i tragom pametne specijalizacije kako europskog, tako i hrvatskoga gospodarstva i to u vidu regionalnih lanaca vrijednosti. Sam cilj planova industrijske tranzicije bio je prepoznati ključne gospodarske grane i niše u pojedinim regijama Hrvatske koje imaju potencijal za transformaciju kompletnoga gospodarstva putem i zelenog i digitalnog i, što je najvažnije, biti predvodnici razvoja regionalnog ekosustava i regionalnoga gospodarstva u budućnosti – ističe Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU. Ideja je, navodi ministrica, da će u procesu industrijske tranzicije tvrtke prilagođavati proizvodnju i proizvode te stvarati nove brendove koji će biti prepoznati i izvan granica Hrvatske.

---

image

Nataša Tramišak

foto Dražen Lapić

---

Budući da su uravnotežen regionalni razvoj i jačanje regionalne konkurentnosti okosnica 'Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030.', ali i strateškog okvira EU za regionalni razvoj, Vlada je uz kohezijske programe 'Konkurentnost i kohezija' i 'Upravljanje ljudskim potencijalima' odlučila uvesti i 'Integrirani teritorijalni program'. Unutar tog programa za industrijsku tranziciju planirane su alokacije od 400 milijuna eura.

Primjerice, u okviru 'Plana za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske' alocirano je oko 160 milijuna eura, koji će biti dostupni isključivo poduzetnicima te regije putem javnih poziva usmjerenih na pet strateških grana gospodarstva, a to su poljoprivreda i prehrambena, metaloprerađivačka i drvnoprerađivačka industrija te informacijsko-komunikacijske tehnologije i kontinentalni turizam. Plan industrijske tranzicije Sjeverne Hrvatske bit će 'težak' sto milijuna eura, a Jadranske Hrvatske 140 milijuna eura, što ujedno znači i da poduzetnici različitih regija više neće međusobno konkurirati za ista sredstva. Na infografici možete vidjeti prioritetne sektore, niše i regionalne lance vrijednosti po regijama.

---

image

Planovi industrijske tranzicije

---

Još samo da počnu pozivi...

Kako su definirana strateška područja i kako je nastajao plan koji će biti podloga za raspisivanje javnih poziva za dodjelu nepovratnih sredstava u okviru 'Integriranoga teritorijalnog programa' ukratko je na primjeru regije Sjeverne Hrvatske opisala Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e.

– Područja razvoja Sjeverne Hrvatske definirana su najprije na razini svake županije, a nakon toga su se tražile dodirne točke. Nastojalo se uključiti sektore u kojima postoje poduzetnici koji su već sada prepoznatljivi, a imaju potencijal postati globalno prepoznati. S druge strane, također se daje prostor za inovativna, brzorastuća poduzeća koja su možda tek u povojima ili ne postoje, ali mogu u srednjem roku postati bitni igrači – opisuje ravnateljica REDEA-e, koja je bila dio radnog tima za izradu 'Plana industrijske tranzicije' te predlagala poduzetnike sa svog područja koje je potrebno uključiti u proces, radila analizu stanja u županiji i sudjelovala u kreiranju ciljanih sektora. – Sam plan donesen je i prihvaćen kao okvir, dok će se način provedbe, a posebno način uključivanja poduzetnika u Regionalne lance vrijednosti detaljno razraditi kroz Akcijski plan i ostale provedbene dokumente – pojašnjava Polanec Marinović.

---

image

Sandra Polanec Marinović

foto Ratko Mavar

---

Ministrica Tramišak posebno je naglasila da su se u izradi planova industrijske tranzicije dodatna sredstva usmjerila u regije koje su ispod prosjeka razvijenosti Europske unije. - Dali smo im priliku da sudjeluju putem regionalnih predstavnika HGK, HUP-a i regionalnih razvojnih agencija te samih županija u kreiranju ovih smjerova planova industrijske tranzicije prepoznajući strateške grane gospodarstva, a i kasnije u izradi samih akcijskih planova za raspis prvih javnih poziva na koje će se poduzetnici moći prijaviti za korištenje bespovratnih sredstava - rekla je ministrica te dodala kako se slijedom promjene karte regionalnih potpora  koje prate i planovi industrijskih tranzicija, omogućava i stvara pozitivna poduzetnička klima i daje poticaj poduzetnicima za ulaganja. 

Što kažu poduzetnici

Poduzetnici pozdravljaju planove industrijske tranzicije i nove iskorake u vođenju regionalne politike.

Dražen Crnković, direktor ludbreških Ducati komponenti, koje su obuhvaćene jednom od prioritetnih niša Sjeverne Hrvatske, e-mobilnosti, hvali novu kartu regionalnih potpora i potencijal koji otvara u povlačenju EU sredstava.

- Iz pozicije inovativne proizvodne tvrtke koja od samoga početka prati globalni trend e-mobilnosti, a što je sada definirano prioritetnom nišom i čini regionalnim lanac vrijednosti nove industrijske tranzicije, smatramo da postoji izniman potencijal u povlačenju EU sredstava upravo kroz novu kartu regionalnih potpora. Kao jedan od lidera u ovom segmentu itekako prepoznajemo dodanu vrijednost koja je rezultat ulaganja u inovativne poslovne projekte, a upravo definiranje strateških projekata i smjerova razvoja omogućuje i potiče jačanje hrvatskih regija. Siguran sam da u svakoj hrvatskoj regiji, a posebno na području Sjeverne Hrvatske, postoji izniman potencijal razvoja novih, inovativnih proizvoda, kao i da svako ulaganje u istraživanje i razvoj predstavlja vjetar u leđa na putu jačanja konkurentnosti i pozicije na domaćem i inozemnim tržištima, kao i rasta standarda Hrvatske - rekao je Crnković.

Direktor županjskog proizvođača peleta i drvnih goriva Šišarka Ivan Ćošković smatra da će jasnija regionalna politika biti pokretač gospodarskog rasta, što će se, nada se, odraziti i na demografsku sliku Panonske Hrvatske.

- Svaka pomoć i poticaj da Panonska Hrvatska krene u pozitivnom smjeru razvoja je dobrodošla, a posebno podrška u obliku promicanja poduzetništva i ulaganja u privatni sektor. U vrijeme energetske krize i velikih promjena na tržištima mobilnosti, sigurnosti, novih tehnologija, kao i nakon korona krize koja je snažno pogodila naš segment poslovanja, sada je važno da imamo pravi smjer, jasno utvrđena područja razvoja i prioritetne sektore, što će mnogima pomoći da definiraju svoje pozicije na domaćem i inozemnim tržištima. Slavonija tu itekako ima što za reći. Uz nas, već izgrađene i definirane na pozicijama lidera u svojim segmentima, ovo je prava prilika i za niz mladih, inovativnih ljudi čiji su poduzetnički pothvati pravi primjer kako se ustrajnim radom može uspjeti i biti predvodnik u razvoju u svom segmentu poslovanja. Zbog toga vjerujem da će novi proces industrijske tranzicije iznjedriti još puno zdravih i kreativnih poslovnih projekata i ubrzati njihov razvoj i da će, uz jasniju regionalnu politiku, biti faktor promjene i pokretač društveno gospodarskog rasta koji će u konačnici biti vidljiv i na jačanju demografske slike ovoga dijela zemlje - iznio je svoje mišljenje direktor Šišarke.

Zadarski poduzetnik iz IT sektora također smatra kako će industrijska tranzicija donijeti nove prilike, ali i stvarnu reformu.

- Pametne industrije i IT sektor danas su nezaobilazni kada govorimo o potencijalima razvoja i potrebi za ulaganjima. Upravo zbog toga proces industrijske tranzicije vidimo kao važan korak naprijed na razini države, jer može omogućiti poticanje strateških partnerstava i razvoj inovacijskih klastera, ali ujedno daje priliku koju svaka regija treba iskoristiti za dodatno oživljavanje i osiguravanje stabilnog gospodarskog rasta i povećanje produktivnosti, što u konačnici znači i realnu reformu. Činjenica da su jasno definirani sektori u koje treba ulagati upravo zato što imaju najveći potencijal za rast i razvoj za mnoge može biti i prilika za definiranje na tržištu u svakoj prioritetnoj niši i lancu vrijednosti, ali i omogućiti napredak i kreiranje novih inovativnih projekata - komentirao je Mario Ivić, direktor tvrtke za online marketing Telum.

Još samo da počnu prvi pozivi… 

---

---

28. travanj 2024 00:04