04. siječanj 2021.

Ministarstvo poljoprivrede: Žurna isplata izravnih plaćanja od 35 milijuna kuna za stradale u potresu

Marija Vučković    foto Ratko Mavar

Ovoga tjedna započinje žurna isplata izravnih plaćanja u vrijednosti 35 milijuna kuna za 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava na područjima stradalima u potresima i poplavama, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Prema podacima Ministarstva, od 587 do sada kontaktiranih OPG-ova, njih 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima. Osiguran je smještaj kapaciteta 1.400 goveda na farme u Križevcima, sa šest gospodarstava na kojima nije bio moguće adekvatno zbrinuti stoku premješteno je 67 grla na druge farme te je zabilježeno uginuće 20 peradi, jedne krave i jedne ovce.

Ministarstvo poljoprivrede, kako se navodi, radi na realizaciji financijskih alata pomoći oštećenim poljoprivrednicima i izradi novog natječaja operacije 5.2.1. 'Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala', na koji će se poljoprivrednici s potresom pogođenih područja moći javiti već u veljači kada će procedure biti dodatno pojednostavljene i ubrzane, kako bi pomoć stigla čim prije.

Ministarstvo je izvijestilo i o jučerašnjem posjetu ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem, sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem i petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem, obišla veterinarsku stanicu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te drvno-prerađivačke tvrtke pogođene potresom u Petrinji i okolici.

- Naglašavam kako će svi poljoprivredni proizvođači i PG-ovi na pogođenim područjima koji su u potrebi dobiti pomoć. Naši savjetnici su kontinuirano na raspolaganju na terenu, pojačavamo broj ljudi u timovima, uspostavljeni su i ubrzani sustavi prikupljanja donirane hrane za životinje u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom koja je osigurala brojne donacije. Imamo lokacije za mjesta za prijem i otpremu u Glini i Petrinji, odakle je već distribuirano gotovo 14 tona hrane, a radimo na uspostavi novih - izjavila je ministrica Vučković.

Naglasila je i važnost drvne industrije i radnih mjesta u tom sektoru i najavila vrlo brzu izradu programa potpore za drvoprerađivače na području pogođenom potresom.

Još jednom je pozvala poljoprivrednike u potrebi s potresom pogođenih područja da se jave Ministarstvu poljoprivrede.