Hrvatska
StoryEditor

Na prodaju sto tisuća tona sječke

20. Listopad 2019.
Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.foto Ratko Mavar

Hrvatske šume raspisale su Javni poziv za prodaju sto tisuća tona sječke i ogrjevnog drva, strateške sirovine namijenjene isključivo proizvodnji električne i toplinske energije u trgovačkim društvima registriranima u RH 2020. Svrha je tog poziva smanjenje uvoza energenata odlaganjem i iskorištavanjem drvne biomase, priopćili su iz Hrvatskih šuma na čijem je čelu Krunoslav Jakupčić.

Na natječaj se mogu javiti tvrtke za proizvodnju električne i toplinske energije koje nemaju ugovorni odnos s Hrvatskim šumama za isporuku robe te one koje nisu dužne tom javnom poduzeću na dan prijave na Javni poziv. Hrvatske šume sirovinu će dati tvrtkama s najviše bodova, koji će se dodjeljivati prema ukupnoj godišnjoj učinkovitosti pogona, broju zaposlenih radnika, stupnju razvijenosti jedinica lokalne samouprave te stupnju razvoja pogona.

Jedan od kriterija bit će rok do kojega pogon planira početi s radom, a u prednosti će biti oni koji će tražiti manji postotak sirovine, čime se želi aktivirati potencijal privatnih proizvođača biomase. Cijena sječke uskladit će se s cijenom tog energenta objavljenom na Eurostatu, a ovisit će o kretanjima na tržištu, zaključili su u Hrvatskim šumama.

26. travanj 2024 20:24