Hrvatska
StoryEditor

Nagrada Hrvoje Mateljić: Proglašeni najbolji gospodarski novinari

03. Prosinac 2019.
Nagrada Hrvoje Mateljić 2019, Marina Šunjerga, Lucija Špiljak, Kristian Došenfoto Ratko Mavar
Dodijeljena je prestižna nagrada za najbolje gospodarske novinare Hrvoje Mateljić

Najboljim gospodarskim novinarima u utorak u Hrvatskom novinarskom društvu proglašeni su Marina Šunjerga, Kristian Došen i Lucija Špiljak.

- Postoje novinarske nagrade, no, spletom okolnosti, u natjecanju između političkog novinara koji piše o raspadu stranaka, sindikalistima, pregovorima i novinara koji piše o poslovnim rezultatima tvrtki, što planiraju investitori te razgovara s dekanima fakulteta, potonji nikada ne dobiju nagrade. Iskustvo dodjele nagrade Hrvoje Mateljić pokazalo je da imamo izuzetno kvalitetno poslovno novinarstvo. Svake godine je konkurencija sve žešća i žiriju je sve teže odabrati dobitnika - kazao je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović otvarajući svečanu dodjelu nagrada Hrvoje Mateljić.

Prije same dodjele održana je panel rasprava o inovativnim načinima plasiranja gospodarskog sadržaja u kojoj su sudjelovali Milan Horvat iz Fime Plus, Nikola Vrdoljak iz Agencije 404, urednica televizijske emisije Informer Gordana Gelenčer, pokretač internetskog radija Poslovni FM Darko Buković, Liderov glavni urednik Miodrag Šajatović i Liderov urednik web izdanja Tin Bašić kao moderator.

Poslovno novinarstvo možda je posljednja oaza analitičkog novinarstva u Hrvatskoj, to se nažalost ne njeguje u brojnim redakcijama - zaključak je zanimljive rasprave o kojoj više možete pročitati u novom broju poslovnog tjednika Lider.

Dodjela nagrada

Novinarki Večernjeg lista Marini Šunjerga nagradu Hrvoje Mateljić za najbolji novinski prilog o gospodarstvu dodijelio je Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Državni tajnik Mario Antonić uručio je nagradu novinaru NoveTV Kristianu Došenu za praćenje gospodarskih tema u elektroničkim medijima, dok je Lucija Špiljak iz Poslovog dnevnika kao najbolja mlada gospodarska novinarka do 29 godina preuzela svoju nagradu od Darije Dretar Janežić, voditeljice pravnih i korporativnih poslova u zagrebačkom uredu tvrtke Japan Tobacco International.

Državni tajnik Mario Antonić kao izaslanik Ministarstva gospodarstva kazao je kako mu je iznimna čast sudjelovati u takvom lijepom događaju te je dodjelu nagrade Hrvoje Mateljić opisao kao krunu profesionalne karijere novinara. Svečanoj dodjeli uz brojne uglednike iz poslovnog i novinarskog svijeta prisustvovala je obitelj preminulog Hrvoja Mateljića te Hrvoje Ćurko, izaslanik gradonačelnika.

Nagradu je Lider utemeljio u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu, novinara Hrvoja Mateljića. Osim što se njome želi sačuvati uspomena na Hrvoja, želi se odati priznanje kolegama i kolegicama koji ustraju na visokokvalitetnom i analitičkom novinarstvu. Hrvoje Mateljić (1974. – 2008.) bio je profesionalni novinar 12 godina prije nego što je tragično preminuo. Pratio je sektor telekomunikacija, spajanja i preuzimanja, a svu širinu svog znanja pokazao je u makroekonomskim temama.

25. travanj 2024 19:37