Hrvatska
StoryEditor

Neto dobit AD Plastik grupe 22,97 milijuna kuna

27. Listopad 2021.
Marinko Došenfoto Ratko Mavar

Neto dobit AD Plastik grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 22,97 milijuna kuna, što je 3,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, podatci su iz u srijedu objavljenog financijskog izvješća solinskog proizvođača auto dijelova. 

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) je na razini grupe smanjena za 10,3 posto, na 97,49 milijuna kuna. 

Poslovni prihodi AD Plastik grupe u prvih devet mjeseci iznose 830,51 milijuna kuna i niži su za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad bilježe i prihodi od prodaje, za jedan posto, na 811,7 milijuna kuna, podatci su iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Poslovni rashodi grupe u prvih devet mjeseci su prema istom razdoblju lani smanjeni za 0,3 posto, na 802,5 milijuna kuna.

- Rezultati poslovanja AD Plastik grupe za prvih devet mjeseci 2021. pod utjecajem su globalne krize koja je zahvatila i automobilsku industriju, primarno nastale uslijed nedostatka poluvodiča na tržištu - ističu iz solinske tvrtke. 

Po podatcima iz izvješća, matično društvo AD Plastik d.d. u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarilo neto dobit od 5,26 milijuna kuna, što je pad od 87,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Poslovni prihodi matične kompanije smanjeni su za 9,7 posto, na 542,86 milijuna kuna. 

Predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen u komentaru poslovnih rezultata ističe kako posluju u vrlo zahtjevnom i izazovnom razdoblju, a nedostatak poluvodiča na globalnom tržištu odražava se i na njihovo poslovanje.

- Unatoč optimističnijim očekivanjima i planovima, sada je razvidno kako ova kriza ima dalekosežnije posljedice od prvih najava. Kako naše tvornice  prate operativne planove kupaca, na koje je zastoj u isporuci čipova ozbiljno utjecao, rezultati poslovanja lošiji su od predviđanja - rekao je Došen.

Navodi i kako se automobilska industrija suočava s velikim izazovima na globalnom tržištu, ali i kako potražnja za automobilima kontinuirano raste.

- To posljednjih mjeseci ne prate brojke novoregistriranih automobila, ali razlog tome isključivo su zastoji u proizvodnji zbog nedovoljne isporuke poluvodiča - kazao je Došen. 

Dodaje kako je većina proizvođača automobila zbog toga primorana značajno smanjiti svoje planove proizvodnje, a posljedično su na to primorani i svi dobavljači unutar industrije.

- Iako su razvidni i poremećaji u globalnom dobavljačkom lancu te porast cijena sirovina i energenata, to u manjem obimu utječe na poslovanje - rekao je.

Došen ističe i kako AD Plastik grupa prilagođava svoje poslovanje situaciji na tržištu te je, iako se kriza s poluvodičima reflektira i na rusko tržište, u svojim ruskim tvornicama u prvih devet mjeseci ostvarila porast prihoda veći od 25 posto u odnosu na isto vrijeme lani. 

- Pred nama je vrlo zahtjevno razdoblje i unatoč neizvjesnostima tržišta, na koje nemamo utjecaj, naša je misija jasna. Svoje aktivnosti usmjeravamo na očuvanje financijske stabilnosti i prilagođavanje poslovanja svojim kupcima i situaciji na tržištu - rekao je Došen, napominjući kako su, unatoč trenutnim okolnostima i trajnim promjenama koje će donijeti u poslovanju, sigurni u budućnost automobilske industrije i kompanije.

- Mada je teško predvidjeti vremenski tijek, kraj krize je izvjestan. Bit će to zasigurno generator ubrzanog rasta i razvoja automobilske industrije u cijelosti, pa tako i AD Plastik grupe - zaključuje Došen u komentaru poslovnih rezultata.

27. travanj 2024 03:58