Hrvatska
StoryEditor

Osniva se nova Udruga trgovaca u režiji Davora Majetića, bivšeg direktora HUP-a

18. Listopad 2021.
Davor Majetić

Od kad su početkom godine iz Hrvatske udruge poslodavaca odstupile velike tvrtke Orbico, Fortenova grupa i Adris, priča se o osnivanju neke vrste paralelne udruge koja bi trebala biti pandan HUP-u. S obzirom na to da se dugo vremena ništa konkretno nije događalo, gotovo svi su se pomirili s time da od svega toga neće biti ništa. Međutim, kako neslužbeno saznajemo, danas će se održati Osnivačka skupština nove udruge koja neće biti paralelni HUP već neovisna Udruga trgovaca koja bi u početku trebala okupiti 10 do 20 velikih trgovačkih kompanija.

A glavni operativni osnivač je Davor Majetić, bivši direktor HUP-a, koji već pet mjeseci ima novog poslodavca, F.O. grupu koja upravlja trgovačkim centrom Westgate. Majetić u njoj radi kao član Uprave za poslovni razvoj i ključne kupce. Majetić nam se nije javio na telefon, ali nam je tu  informaciju potvrdio vlasnik F.O. grupe Denis Čupić, istaknuvši da Majetića nije zaposlio zbog dobre suradnje u HUP-u već iskustva kojeg je stekao u Microsoftu. Naime njegova tvrtka priprema nekoliko projekata, usko vezana za digitalizaciju.

Potvrdio je i osnivanje nove Udruge trgovaca, dodajući da ima 20-tak osnivača te da će nakon konstituirajuće skupštine uslijediti širi poziv ostalim kompanijama da se pridruže te priopćenje za javnost u kojem će stajati i imena osnivača nove Udruge.

– Ideja je da se u Udruzi objedine trgovački sektor i logistička industrija koje će kroz neovisno tijelo lobirati i boriti se za svoje interese. Naime, zadnjih godina problemi trgovaca su uvijek objedinjeni u probleme  nekih drugih sektora i na kraju svi prođu bolje od nas koji ostanemo na 'vjetrometini' – istaknuo je Čupić, dodajući da će nova Udruga biti neovisna od HUP-a i HGK-a, 'kako ne bi bili taoci širih stavova'. Kao primjer je naveo plaćanje naknada za obnovljive izvore energije, gdje trgovci i logističari plaćaju maksimalne iznose, dok za sve druge sektore vrijede kompenzacijske mjere.

Novoj Udruzi će se pridružiti i Orbico, što nam je potvrdio i Branko Roglić, Emmezeta, što nam je potvrdio Slobodan Školnik, a za pretpostaviti je da će se pridružiti i Konzum, odnosno tvrtke koje posluju u sustavu Fortenova grupe koja je također izašla iz HUP-a.

Prema riječima Roglića, Udruga trgovaca je samo prvi korak, u planu je osnivanje još sličnih neovisnih udruga iz bankarskog sektora, proizvodnje, turizma, kako bi se s vremenom  stvorila 'konfederacija' po uzoru na austrijska udruživanja. Čupić pak nema takvu informaciju već kaže da je trenutačni fokus isključivo sektor trgovine, ali da ne isključuje kasnije povezivanje s nekim postojećim udrugama na tržištu, poput Udruge digitalnih nakladnika, turizma i sl.

Lobistički potencijal samo tri navedene tvrtke (prihodi Orbica, Konzuma i Emmezete iz Poslovne Hrvatske), koje će biti članice nove Udruge je sada blizu 14 milijardi kuna i bit će zanimljivo vidjeti hoće li trgovci poput Spara i Schwartz grupe, ostati  i dalje u HUP-u, prijeći u drugi tabor ili svoje interese štititi kroz dvije udruge.

24. travanj 2024 20:08