Hrvatska
StoryEditor

Paul Bradbury: Zašto je britanski bloger zaljubljen u Hrvatsku i – hrvatsku birokraciju

01. Veljača 2020.
Paul Bradburyfoto Hrt

Uhvatio sam u ponedjeljak u sitne sate jedan intervju Romana Bolkovića na HTV-u s Paulom Bradburyjem, pokretačem news portala o Hrvatskoj na engleskom jeziku Totalcroatianews.

Hvarski zet koji je nakon niza zemalja živio u Jelsi, pa u Varaždinu zaljubio se u Hrvatsku. Ima zdravorazumske prijedloge o brendiranju hrvatske gastronomije i enologije ('Zašto nemate portale o hrani i vinima?'), čudi se što nismo izbrendirali zdravstveni turizam s vrhunskim privatnim klinikama, smatra suludim porezno poticanje 'zimmer-freia'…

Iznimno je pozitivan – za razliku od nas negativistički nasađenih Hrvata, pa voli čak i – hrvatsku birokraciju. Na Jelsi mu je jednom pao internet. Popravak će trajati sedam dana. Trećeg dana iz zadimljenoga kafića, gdje je u međuvremenu radio, na Facebooku je postavio pitanje: 'Ima li tko hrvatsko rješenje za taj problem?' Dobio je odgovor prijatelja: 'Javi se ovoj osobi, zaduženoj za PR. Ambiciozna je, ne želi negativnosti.' Poslušao ga je, napisao da ne želi stvarati nikakve probleme, samo želi da mu poprave internet, jer je britanski bloger koji piše za Google News. Internet je proradio za dvije minute. Šest mjeseci kasnije njegov prijatelj istom je metodom skratio vrijeme popravka interneta s devet dana na tri sata.

U drugom sudaru s birokracijom pokušao je registrirati uvezeni automobil. Nakon svih ureda, preostao je samo jedan pečat, ali službenik nikako da ga lupi. Poučen dobrom praksom predstavio se kao bloger koji piše o carini poslije ulaska u EU, od službenika zatražio citat i fotografiju i izvadio fotoaparat. Umjesto izjave odmah je dobio pečat.

Shvatio je da se hrvatska birokracija najviše boji razotkrivanja. 'Ako im se izravno suprotstavite, možete obaviti sve što trebate', poručuje nam Bradbury. No, ni ucjena razotkrivanjem nije mu pomogla u problemu s imenom i prezimenom.

Za njegovo puno ime (Paul David Raymond Bradbury) na mjestu predviđenom za to nije bilo dovoljno mjesta pa je ostao Paul David Raym. Ali u Varaždinu su ga raskrinkali jer je na putovnici Paul David Raymond Bradbury, a na vjenčanom listu je sudski tumač zaboravio Raymonda, pa je tamo bio Paul David Bradbury. To je ipak morao ujednačiti u redovnoj proceduri.

25. travanj 2024 16:44