Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici: Neka nam država omogući da sami platimo cjepivo za svoje radnike koji rade u inozemstvu

12. Ožujak 2021.
foto Dražen Lapić

- Država bi trebala omogućiti poduzetnicima da plate cjepivo protiv koronavirusa za svoje zaposlenike, pogotovo tvrtkama koje dobivaju poslove u inozemstvu – kaže jedan građevinski poduzetnik iz okolice Zagreba. Njegova je tvrtka dobila nekoliko poslova na međunarodnim natječajima u regiji i priča kako mora platiti PCR testiranje svojim zaposlenicima kada se vraćaju u Hrvatsku nakon što su boravili neko vrijeme u susjednim zemljama.

Da bi izbjegao tolika testiranja, kaže da je u Srbiji, gdje rade na jednom projektu, pokušao dogovoriti cijepljenje svojih više od 20 radnika, uz plaćanje, no iako su mu htjeli izaći u susret, rečeno mu je da bi to u tamošnjoj javnosti izazvalo možda i žestoke reakcije – nadležni u Srbiji bi vjerovatno bili prozvani zbog toga što se omogućuje cijepljenje strancima, k tome Hrvatima, dok je isto to cjepivo potrebno i građanima Srbije. Zato građevinski poduzetnik smatra da Vlada u Hrvatskoj treba omogućiti poduzetnicima koji rade na projektima u inozemstvu cijepljenje svojih radnika.

- Nismo mi jedini koji šaljemo svoje radnike u inozemstvo i baš zbog toga bi nam se trebalo dozvoliti da cijepimo svoje zaposlenike i, naravno, da platimo to cjepivo. To će nam biti jeftinije nego da svako malo plaćamo PCR testove na koje, k tome, gubimo i vrijeme – predlaže poduzetnik.

Poduzetnik se sam javio Liderovoj redakciji zamolivši za anonimnost jer, kako je objasnio, boji se da bi ga dio javnosti pogrešno shvatio, odnosno da traži prednost za određenu grupu zaposlenika u trenutku dok ni dosta starijih građana nije cijepljeno. No on vjeruje da se ne može govoriti o velikom broju tih radnika koji odlaze raditi na inozemnim projektima i da oni ne bi mogli ugroziti starije građane kojima je također, sam dodaje, cjepivo itekako bitno.

Inače, ovo je već drugi poduzetnik koji je u kratkom vremenskom razmaku nazvao redakciju Lidera predlažući upravo to - da država omogući plaćeno cijepljenje radnicima tvrtki koje sudjeluju na inozemnim projektima. Prvi nas je nazvao prošli tjedan, a riječ je inače o poduzetniku iz Hrvatskog zagorja čija je tvrtka također dobila posao na jednom projektu u Srbiji.

26. travanj 2024 11:28