Hrvatska
StoryEditor

Potražnja za radom već četvrti mjesec zaredom nadmašuje pretpandemijsku razinu

06. Rujan 2021.
korona konobari

Indeks slobodnih radnih mjesta (OVI) već četvrti mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za kolovoz ove godine u kojem je potražnja za radom oko 20 posto viša u odnosu na kolovoz 2019. godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb.

- Najnovije vrijednosti OVI indeksa u skladu su s ostalim pozitivnim ekonomskim pokazateljima koji su zadnjih tjedana u javnosti. Potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine. OVI indeks za kolovoz 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za 60 posto veća no u kolovozu 2020. godine, te za oko 20 posto veća u odnosu na pretpandemijski kolovoz 2019. godine - naveli su iz EIZ-a putem svoje stranice.

Analitičari Instituta su zamijetili kako se radi o četvrtom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece, 'što je jaki signal oporavka tržišta rada'.

Potražnja za radom tri tradicionalno najtraženija zanimanja - prodavača, konobara i kuhara, također raste u odnosu na kolovoz 2019. i 2020. godine, a od traženijih zanimanja izdvajaju se i vozač i građevinski radnik, naveli su iz EIZ-a.

Kao zanimljiv apostrofiraju podatak da se od početka pandemije udio oglasa za posao koji spominju rad od kuće kreće na otprilike 1,5 do 2 posto svih oglasa, što je porast u odnosu na razdoblje prije pandemije kad se rad od kuće spominjao u manje od 0,25 posto oglasa za posao.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

26. travanj 2024 06:05