26. listopad 2020.

Prijevoznicima dosta čekanja na dva granična prijelaza i ignoriranja države, Ministarstvo poručuje da je kriva Slovenija

Dio cestovnih prijevoznika je "na aparatima", a današnji prosvjed organiziran je zbog teške situacije prijevoznika iz središnje i istočne Hrvatske kojima su na raspolaganju samo dva granična prijelaza, rekao je u ponedjeljak predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec. U izjavi za Hinu po okončanju prosvjeda, istaknuo je da je ta akcija tijekom koje su u ponedjeljak ujutro i prije podne prijevoznici blokirali neke zagrebačke prometnice, posljedica ignoriranja i oglušivanja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na njihove probleme.

"Današnji prosvjed bio je planiran još za proljeće, ali su nas u ministarstvu uvjeravali da će se pozabaviti rješenjem našeg problema. No, oglušili su se na sve naše zahtjeve i molbe, slali smo im milijun dopisa i na sve su se oglušili", naveo je Kranjčec. Ujedno se ispričao Zagrepčanima koji su jutros zbog prosvjeda kasnili na posao.

Kao najveći problem prijevoznika istaknuo je graničnu regulaciju, s obzirom da gotovo četvrtina prijevoznika iz cijele Hrvatske odnosno oni iz središnjih i istočnih dijelova zemlje, mogu koristiti samo dva granična prijelaza - Breganu i Macelj. 

"Tamo se stvaraju ogromne gužve, naši vozači na prijelaz granice čekaju od šest do deset sati. Jesmo li mi manje vrijedni ljudi?", pita Kranjčec. Ističe, međutim, da su za taj režim krivi Slovenci, ali kaže da je to trebalo riješiti politički putem. Dodaje da ga je ministar prometa Oleg Butković zvao u subotu ne bi li ga nagovorio na odustanak od prosvjeda. 

Prijevoznike uz ostalo "peče" i što moraju plaćati obvezno članstvo u komorama, a posebno Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori, institucijama od kojih, navodi Kranjčec, nemaju nikakve koristi.

"Kakva smo mi demokracija kada nas se prisiljava da plaćamo takvim komorama?", pita predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika. 

Zadovoljan je što prijevoznici iz svih dijelova Hrvatske pokazali solidarnost sa svojim kontinentalnim kolegama, pa su recimo na prosvjedima u Zagrebu sudjelovali i prijevoznici iz Istre i Dalmacije.  

"Puno prijevoznika je 'na respiratoru', posla je sve manje, korona je donijela svoje. Za vrijeme prvog lockdowna radili smo s 15-ak posto kapaciteta, sada je bolje, ali pitanje je što donosi sutra", zaključio je Kranjčec. 

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas istaknuo je kako je krajnje vrijeme da Vlada prihvati razumne prijedloge hrvatskih prijevoznika. 

"Vlada treba napraviti sve da prijevoznici ne čekaju danima za prijelaz na graničnim prijelazima. Naglašavam da je cijeli sustav prereguliran, da je nemoguće plaćati sve nebulozne parafiskalne namete i vrijeme je da se i glas prijevoznika čuje", rekao je Bujas.  

Reagiralo je kasnije tijekom dana i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ističu kako teretni prijevoz nije pogođen koronakrizom kao putnički, te da je vlada provela niz mjera pomoći prijevozničkom sektoru. U Ministarstvu priznaju da je sektor prometa, uz turizam, jedan od najpogođenijih, no ističu da prema podacima kojima raspolažu prijevoz tereta nije značajno pao kao putnički. Podsjećaju da je vlada od samog početka pandemije donijela niz mjera za pomoć teretnim prijevoznicima.

"Neke od tih mjera su donesene i prije same pandemije, poput one o povratu trošarina za teretni prijevoz prema kojima su teretni prijevoznici, prema procjeni, ostvarili oko 240 milijuna kuna povrata. Takvu odluku nije donijela nijedna prethodna vlada", kažu u Ministarstvu.

Dodaju da su prilikom izrade zakonskih prijedloga i pravilnika vezanih uz teretni promet predstavnici Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika bili prisutni te su njihovi prijedlozi prihvaćeni u najvećoj mogućoj mjeri, kao i da su tijekom lockdowna teretni prijevoznici bili oslobođeni plaćanja dijela naknade za CEMT dozvole. Pored toga, navode u Ministarstvu, odobreni su im značajni popusti za plaćanje autocesta u nadležnosti Hrvatskih autocesta.

Vezano za zahtjeve prosvjednika među kojima su oslobađanje od parafiskalnih nameta poput pristojbe za radiotelevizijsku pretplatu, naknade turističkim zajednicama te ukidanje obveznog članstva u komorama, iz Ministarstva naglašavaju kako to nije u njihovoj domeni. Na najveći problem prijevoznika - uređenje prekograničnog prometa sa Slovenijom - odgovaraju da ograničenja nije donijela Hrvatska, već jednostrano Slovenija.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je, navodi se, u proteklom razdoblju održalo je niz sastanaka, kako s prethodnim, tako i s novim slovenskim ministrom prometa, gdje su tražene mogućnosti otvaranja graničnih prijelaza za sve hrvatske prijevoznike, ali do sada su jedino omogućene dozvole prijelaza za pojedine dijelove Hrvatske. 

"Analizirajući današnje poruke pojedinih predstavnika teretnih prijevoznika, stječe se dojam kako je njihova intencija čim više koristiti malogranične prijelaze odnosno koristiti mrežu državnih, odnosno lokalnih cesta i time neizravno pridonositi ugrožavanju sigurnosti prometa i građana. To sigurno nije cilj koji želimo ostvariti. Naša intencija jest da se kamionski promet odvija čim više na autocestama, kako zbog veće sigurnosti tako i zbog zaštite naših građana koji žive uz državne ceste", ističe se u priopćenju.

Dodaje se da se pripremaju rješenja za unapređenje prohodnosti prometovanja na glavnim graničnim prijelazima te smanjenju čekanja teretnih vozila pri pregledu. U Ministarstvu ističu i kako kako okupljanje prosvjednika svakako ne pridonosi trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ne dovodeći u pitanje ostvarivanje prava na javni prosvjed.