Hrvatska
StoryEditor

SHIPmEnTT – Doprinos inovativnim procesima u Šibensko-kninskoj županiji

14. Prosinac 2020.

U srijedu,  16. prosinca 2020. g  od 11.30 do 13.00 sati Razvojna agencija Šibensko-kninske županije održati će online završno događanje projekta SHIPmEnTT i konferenciju o inovacijama za regionalni razvoj. Na događaju na kojem će biti predstavljeni konkretni rezultati projekta o procesima inoviranja i korištenja zelenih tehnologija u sektorima plavog rasta, izlagati će eksperti u području inovacija.

Radni dio dana moderirati će dr.sc. Emir Džanić, a gosti prvog dijela bit će Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Mira Lepur, ravnateljica i Katarina Mrvica, viša savjetnica, obje iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja je i nositelj projekta Shipmentt u Hrvatskoj. 

U drugom dijelu događanja, o suradnji znanosti, obrazovanja, javnog i privatnog sektora govoriti će Mateo Ivanac ispred HGK, Lea Lokas ispred šibenskog Razvojno-inovacijskog centra AluTech, Boško Ljubenkov iz splitskog IRI Centra, Boris Golob, direktor riječkog Step Ri-a te Stipe Ercegović i Bojan Cinotti šibenski inovatori koji su osvojili vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima inovatora.

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije projekt SHIPmEnTT provodi u partnerstvu s 21 organizacijom iz javnog i privatnog sektora iz 8 zemalja jadransko-jonskog područja (Grčka, Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Albanija i Hrvatska).

Cilj projekta je potaknuti procese inoviranja i korištenja zelenih tehnologija u sektorima plavog rasta te tako doprinijeti povećanju investicija u istraživanje i razvoj na cijelom obuhvatu jadransko-jonske regije pa tako i u Šibensko-kninskoj županiji. Povećanje ovakvih vrsta ulaganja te osnažena suradnja s regionalnom i lokalnom upravom, školama, sveučilištima i građanima posljedično će dovesti do povećanja konkurentnosti regionalnih malih i srednjih tvrtki.

Jedan od najvrjednijih rezultata projekta SHIPmEnTT jest definitivno uspostavljena web platforma ili tzv. SHOWROOM koja služi kao podrška malim i srednjim tvrtkama u razvoju inovacija. Na platformi je moguće pregledati projekte koji plijene inovativnošću kao što su: brodski krevet za sprječavanje mučnine; termalni akumulator za solarne sustave; brodske boce za čuvanje vina i mnoge druge inovacije.

Iako Regional innovation scoreboard 2019 za Jadransku Hrvatsku ukazuje na vrlo niska ulaganja u istraživanje i razvoj kako u javnom tako i u privatnom sektoru, mali broj inovacija u proizvodima, mali broj patentnih prijava te posebno zaostajanje u području cjeloživotnog obrazovanja, mnogi projekti kao što su Shipmentt i slični njemu, ali i napori Šibensko-kninske županije i njenih gradova, društva inovatora, poduzetnika i talentiranih pojedinaca uvelike doprinose postepenoj promjeni ove slike.

Primjeri inovacija kojima smo svjedoci posljednjih nekoliko godina u brojnim gospodarskim sektorima ali i javnoj upravi u Šibensko-kninskoj županiji dokazuju kako je poziciju, u kojoj Jadranska Hrvatska kao skromni inovator ostaje na začelju kolone europskih regija, moguće promijeniti i poboljšati, a u čemu posebno pomaže intenziviranje suradnje s drugim Europskim regijama. Naime, plavo gospodarstvo ogroman je potencijal za cijelu Hrvatsku, posebice njen obalni dio, a Šibensko-kninska županija odnosno cijela Jadranska Hrvatska, oslanjajući se na plavo gospodarstvo i svoje prirodne resurse, ima potencijal pozicionirati u sam vrh plavih regija Europe.

I sama Europska unija posljednjih godina postaje sve više i više svjesna neiskorištenog potencijala kojeg nudi morsko i priobalno područje Europskih plavih regija ali i potrebe da se razvitku sektora pristupa planski te na tehnološki pametniji, održiviji i inovativniji način. Plavo gospodarstvo prema brojnim političkim dionicima uključenim u politike regionalnog razvoja Europske unije treba biti područje od velikog prioriteta za Europsku uniju jer su sektori plavog gospodarstva, kao što su to brodogradnja, ribarstvo, marikultura, nautika, turizam, upravo  generatori novih održivih radnih mjesta i zapošljavanja. Da bi se podupro njihov rast potrebno je posebice dati financijsku ali i institucionalnu podršku razvoju inovacija i novih proizvoda te poduprijeti nove tehnologije poput obnovljivih izvora energije mora ili plavog biogospodarstva. 

Upravo su projekti kao što je projekt SHIPmEnTT, a koji potencira i zagovara suradnju znanosti, javnog i privatnog sektora te obrazovanja, ti koje je potrebno intenzivirati, a kako bi se ojačalo plavo gospodarstvo zasnovano na inovacijama i suradnji svih dionika. 

Online završnom događanju projekta SHIPmEnTT i konferenciji o inovacijama za regionalni razvoj možete se priključiti preko Facebook stranice Javne ustanove razvojne agencije Šibensko-kninske županije gdje će se uživo prenositi. Radujemo se vašem sudjelovanju!

28. travanj 2024 01:50