01. lipanj 2021.

Tomašević nije dobio čestitku od premijera, ali s njim želi sastanak čim prije

Tomislav Tomašević

    foto Ratko Mavar

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je u utorak da očekuje da će se u petak u 8 sati obaviti primopredaja vlasti u Gradskoj upravi, čime će preuzeti upravljanje Gradom Zagrebom, a istaknuo je i da će odmah staviti u mirovanje svoj mandat u Hrvatskom saboru. 

- Danas je zadnji dan za rok za žalbu na rezultate izbora, ako tu sve prođe u redu, očekujemo da će u petak u osam ujutro biti primopredaja vlasti u zgradi Gradske uprave, znači prvi put nakon 20 godina - istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske uprave. 

Rekao je da je taj termin - petak u osam sati za primopredaju vlasti dogovorio s obnašateljicom dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelenom Pavičić Vukičević.  

Tom prilikom će, rekao je, dobiti zapisnik o primopredaji, a očekuje da će zapisnik biti na nekoliko stotina stranica te da će sadržavati stanje svih projekata, preporuke aktualne Gradske uprave o projektima koji su u tijeku ili koji se trebaju vrlo brzo realizirati. Isto tako, dodao je, očekuje da će u zapisniku biti i financijsko privremeno, preliminarno izvješće za prvu polovinu godine te izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu.

Na tom sastanku primopredaje će, uz Pavičić Vukičević, biti i nekoliko pročelnika. 

Tomašević je najavio da će se taj prvi dan, u petak, upoznavati s osnovnim radom samog ureda te dogovoriti sastanke sa svih 27 pročelnika i pročelnica, koji se očekuju idući tjedan. Sa svakim pročelnikom i svakom pročelnicom imat će sastanak jedan na jedan, najavio je.  

Veliko povjerenje građana jako obvezuje

Tomašević je zahvalio svima, gotovo 200.000 građana, koji su im dali povjerenje u drugom krugu lokalnih izbora.

- To je veliko povjerenje koje u isto vrijeme i jako obvezuje, osjećamo isto tako i veliku odgovornost da to povjerenje opravdamo tako da ćemo doista dati sve od sebe u sljedeće četiri godine da Grad Zagreb dobije upravu kakvom će se građani ponositi - poručio je Tomašević.   

- Grad Zagreb je ogroman organizam, vrlo dinamičan, kompleksan i to je, da dam usporedbu, kao da preuzmete kormilo aviona u letu na neki način i onda ga još usput dok je u letu idete mijenjati i popravljati - objasnio je.

- Zato očekujem doista maksimalne atome naših snaga i vremena i entuzijazma, posebice u ovom prvom periodu gdje trebamo zapravo poslagati Gradsku upravu i početi mijenjati uopće model kako ona funkcionira, i to što prije, tako da bi što prije se moglo i bolje realizirati i sve druge programske ciljeve - poručio je novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. 

Najavio je i da će kroz nekoliko dana početi razgovore s SDP-om o konstituiranju većine u Gradskoj skupštini. Kako je rekao, opcija je da će SDP dobiti predsjednika Skupštine, konstituirajuća sjednica Gradske skupštine mogla bi biti već 17. lipnja, a zakonski rok je 23. lipnja. 

Tomašević je rekao i da mu predsjednik Vlade Andrej Plenković još nije čestitao na izboru za gradonačelnika Zagreba.

- Koliko znam nisam dobio još čestitke premijera niti smo se čuli, međutim, isto tako jedna od prvih stvari koje bismo voljeli da se dogode je sastanak s predsjednikom Vlade tako da razgovaramo o ključnim projektima za koje je nužno partnerstvo između Vlade i Grada Zagreba, a to je prije svega obnova Grada Zagreba, EU projekt centar za translacijsku medicinu od strane Dječje bolnice Srebrnjak i projekt nove bolnice u Novom Zagrebu - istaknuo je Tomašević.  

Rekao je da, bez obzira na političke pozicije, razlike u političkim svjetonazorima i na to što su oporba u Hrvatskom saboru, očekuje da će na korist građana dobro funkcionirati s Vladom i s državom.

- Mi imamo nešto protiv ovakve Hrvatske koja je puna korupcije i koja ne funkcionira i koja stagnira i u tom smislu smo se zato i uključili u politiku - poručio je Tomašević, reagirajući na izjavu premijera Plenkovića koji je rekao da oni nešto imaju protiv Hrvatske kad su rekli da žele mijenjati Zagreb da bi promijenili Hrvatsku.