Hrvatska
StoryEditor

Tvrtka u banani: Dva propala partnera i COVID-19 otjerali MB AUTO Željka Mlinarića u predstečaj

05. Srpanj 2021.
MB autofoto Dražen Lapić

Otvoren je predstečajni postupak za MB AUTO Željka Mlinarića, koji je i direktor tvrtke koja se bavi veleprodajom rezervnih dijelova za gospodarska vozila. Sve je krenulo loše prilikom gradnje prodajno-servisnog centra. Izvođač, VB GRUPA, nije dovršio posao, ostao dužan oko tri milijuna kuna i otišao u stečaj bez mogućnosti naplate potraživanja. Tvrtka je dovršila gradnju, ali se pritom preinvestirala i ušla u problem s likvidnošću. Zato je morala prodati novu zgradu ispod cijene te je odustala od servisiranja i još nekih poslova.

Prihodi su od 2016. do 2019. više nego prepolovljeni, konkurencija je zaoštrena, a onda je došla i korona. Kamioni su prorijedili vožnje, autobusi su stali, na skladištu su ostale zalihe vrijedne 11 milijuna kuna i kupci su došli u probleme, a poseban je problem uzrokovala GRADNJA V.T.M. Vlatke Međurečan, koja je ove godine otišla u stečaj s dugom MB AUTU od 3,5 milijuna kuna. Račun je od svibnja blokiran zbog 6,5 milijuna kuna i Mlinarić je predložio nagodbu vjerovnicima, koji potražuju 23,7 milijuna kuna.

Kredit OTP BANCI od 10,4 milijuna kuna tvrtka bi otplaćivala u dogovorenim rokovima. Dobavljačima je predložen otpis 20 posto od 5,5 milijuna kuna s povratom ostatka do kraja 2023. Državi se pak predlaže da otpiše 30 posto od šest milijuna kuna poreznih potraživanja, a ostatak bi se isplatio do kraja 2025.

26. travanj 2024 08:07