Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte o zakladama, osiguravateljima i velikom resetu

21. Siječanj 2021.

U novom broju Lidera temu tjedna piše Aleksandra Brzić koja je saznala sve o Zakladama koje su se pokazale kao elegantno rješenje za smjenu generacija. Problem hrvatskih tvrtki mogući je nedostatak kompetencija nasljednika za preuzimanje posla, što bi se moglo riješiti osnivanjem zaklada koje bi spriječile da se u tvrtkama znatno poveća broj dioničara i vlasnika udjela te istodobno osigurale da kompanije ostanu pod upravom i utjecajem profesionalnog menadžmenta. No, zaklade su u svijetu često vlasnice velikih tvrtki i grupacija. Iako u javnosti nije previše eksploatiran podatak da je Fortenova u vlasništvu nizozemske zaklade. Što još krije tema o zakladama saznajte u novom broju Lidera.

Po mnogočemu će hrvatski osiguravatelji pamtiti 2020. godinu. Većinom po potresima, noćnoj mori svakog osiguravatelja, ali tri osiguravatelja iz Agram grupe (Euroherc osiguranje, Adriatic osiguranje i Agram life) zapisat će je i po tome što su im porasli tržišni udjeli pa je njihov zajednički udjel sada, prvi put u povijesti, veći od tržišnog udjela Croatia osiguranja. S ukupnom premijom od 2,73 milijarde kuna Agram grupa napravila je veliki preokret na hrvatskom tržištu osiguranja nakon gotovo tridesetogodišnje dominacije Croatije na čelnoj poziciji. O osiguravateljima piše Manuela Tašler.

Kad je Gustav Schwab najavio svoju veliku inicijativu pod nazivom 'Veliki reset', mnogima je izbio znoj na čelu. No nema tu ničega korjenito novog. Davos se već neko vrijeme svodi na konstataciju da je ovaj model kapitalizma potrošen, a koronakriza najslikovitija je potvrda da svijet više ne može funkcionirati na temelju individualnih i blokovskih inicijativa, nego zajednički, ako misli riješiti najveće izazove suvremenog doba. Što se sve pričao u Davosu saznao je Vanja Figenwald.

Uz navedene teme, tu je i priča o očekivanjima u turizmu za 2021. godinu, noviteti s najvećeg tehnološkog sajma potrošačke tehnike, intervju s Marinom Medakom, Leeom Adlerom, te priličan broj komentara i savjeta.

26. travanj 2024 18:41