20. rujan 2021.

HGK će novog predsjednika birati prije isteka Burilovićevog mandata

Luka Burilović

    foto Ratko Mavar

Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučio je prije isteka mandata sadašnjeg predsjednika krenuti u izbore za novog predsjednika/icu HGK, a izborna skupština bi se trebala održati 4. listopada, najavio je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović na skupštini Komore.

Na Skupštini Komore Burilović je podsjetio da je u saborskoj proceduri novi Zakon o HGK, koji bi u primjeni trebao biti od 1. siječnja 2022., koji među ostalim predviđa ukidanje plaćanja obvezne članarine za 96 posto članica, a to donosi niz promjena koje će Komora morati proći.

- Novi zakon i nikad zahtjevnije okruženje u kojem djelujemo traže značajne promjene. Mandat mi ističe za nekoliko mjeseci i nije pristojno da sve te velike promjene koje se očekuju u idućih nekoliko mjeseci trasira predsjednik koji je nekoliko mjeseci pred kraj mandata - kazao je Burilović te ujedno najavio svoju kandidaturu.

Podsjetio je da je sa svojim timom od početka aktualnog mandata provodio reformu HGK, među kojima i najteži dio - otpuštanje radnika, čiji je broj smanjen za 300. Novi zakon predviđa dodatno otpuštanje radnika, potpuno rebrendiranje i novi sustav rada Komore, kazao je. 

Naveo je kako je dolaskom na čelo Komore zatekao 670 djelatnika, sada ih je 380, a očekuje da će ostati maksimalno 250 ljudi i to u središnjici u Zagrebu, u 20 županijskih komora i u predstavništvima u inozemstvu.

Burilović je rekao kako HGK u 2022. treba biti krovna organizacija koja zastupa, promiče i štiti interese hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu, ali i javno tijelo koje 'servisira' i korigira ministarstva, čije su analize i stručni osvrti neizostavna podloga za odluke koje se tiču svih građana.

- Vjerujem u HGK, vjerujem da će i u idućem stoljeću biti kuća hrvatskog poduzetništva i da je novi zakon prilika da HGK i svi njezini zaposlenici postanu ogledni primjer suvremene, potpuno digitalizirane organizacije, koja putem županijskih komora još više osluškuje potrebe i radi u interesu svojih članica i čitavog hrvatskog gospodarstva - istaknuo je Burilović.

Na Skupštini je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je kazao kako je Hrvatska u proteklih godinu i pol prošla vrlo turbulentno razdoblje covid krize.

Za razliku od prethodne krize 2008./2009. koja je donijela višegodišnju recesiju i stagnaciju, ovu smo prošli relativno bezbolno, ocijenio je Ćorić te izrazio nadu da će ove godine stopa rasta BDP-a dosegnuti biti viša od projiciranih 6,5 posto, što otvara prostor za još snažniji rast u 2022. godini.

Ćorić je kazao i kako je cilj u idućem razdoblju domaće i europske programe usmjeriti na izvoznike i proizvodni sektor, radi povećanja njihove tehnološke razine i konkurentnosti. Vlada će i dalje nastaviti raditi na poboljšanju poslovne klime, smanjenju porezne presije, rekao je, napominjući da će ulazak u eurozonu smanjiti tečajni rizik i tako pomoći izvoznicima, kao i sniziti kamatne stope.

Vezano uz HGK, Ćorić je izjavio da komora kao asocijacija koja okuplja poduzetnike daje doprinos u ekonomskoj afirmaciji Hrvatske u zemlji i inozemstvu te ga veseli da će to i dalje biti tako.

Osvrnuvši se na izmjene Zakona o HGK, Ćorić je ocijenio da je takav iskorak bio potreban.

- U konačnici vjerujem da niti na koji način neće dovesti u pitanje pozitivnu ulogu HGK u hrvatskom društvu i sve ono što komora za tisuće poduzetnika predstavlja - istaknuo je te dodao da svojim dolaskom na današnju Skupštinu daje potporu Komori u izazovima koji joj predstoje u konačnom oporavku gospodarstva.