Kompanije
StoryEditor

Stručnjaci: ‘MI Braća Pivac sada bi mogao krenuti u pregovore s Kappa Starom‘  

30. Rujan 2019.
foto Dražen Lapić

Kraš-ESOP odbio je MI braće Pivac i sada se naravno postavlja pitanje što dalje. Ono što se službeno zna jest da će sada, kako je i najavljeno, MI braće Pivac samostalno objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje. To je informacija koja je poznata još od dana kada su objavili pokretanje pregovora s Kraš-ESOP-om.

Budući da je početkom rujna bilo rečeno da ukoliko propadnu pregovori, taj se dan uzima kao rok s kojim počinje teći vrijeme objave dobrovoljne ponude za preuzimanje. To znači da bi MI braće Pivac do 9. listopada trebao Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) predati ponudu. Hanfa onda ima 15 dana za obradu i nakon toga bi ta ponuda trebala ugledati svjetlo dana.

Ta bi ponuda mogla imati drastično nižu cijenu od one koja je trenutno na Zagrebačkoj burzi. No, pričekajmo službenu objavu.

Akteri tržišta kapitala, s kojima smo razgovarli, kažu nam kako će do tada vrlo vjerojatno biti mirno na burzi, no da će vrlo vjerojatno MI braće Pivac krenuti u pregovore s Kappa Starom.

Nitko se naravno još ne usudi ovako nešto reći službeno, to je vrlo izgledan scenarij. Naime, dvije su izravne posljedice tih potencijalnih pregovora. Prvo, MI braće Pivac ponudi da će otkupiti dionice Kraša koje je Kappa Star kupio. Naravno, ukoliko ima financijsku snagu za taj potez jer vrijednost dionica Kraša koje su u vlasništvu Kappa stara trenutno je 279 milijuna kuna. U tom slučaju, MI braće Pivac ima 48 posto dionica Kraša i mora objaviti obveznu ponudu za preuzimanje.

Druga mogućnost je da MI braće Pivac pokuša prodati svoje dionice Kappa Staru. Ipak je riječ o 465 milijuna kuna koliko trenutno vrijede dionice Kraša na burzi. Kada bi Kappa Star pristao, postao bi 49-postotni vlasnik Kraša.

Spomenimo kako prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Kappa Staru nedostaje još 221 dionica da postane drugi po veličini dioničar Kraša. Budući da se spomenuto stanje u knjizi dionica odnosi na kraj prošloga tjedna, možemo vjerovati da je Kappa Star već zasjeo na drugu poziciju.

U drugom spomenutom slučaju, Kappa Star mora objaviti ponudu za preuzimanje.

A postavlja se pitanje što je onda s Kraš-ESOP-om? Radnicima Kraša je u interesu, naravno, sačuvati ono što imaju – a to su radna mjesta. Kako nam kažu analitičari, Kraš kao kompanija ima puno više radnika nego slične kompanije u svijetu.

- Da bi podigli profitabilnost, morali bi smanjiti troškove i restrukturirati se. A to bi moglo značiti i manje radnika – kaže nam jedan stručnjak.

Uglavnom, Kraš-ESOP bi ovim potezom kojim su odbili suradnju s MI braće Pivac, mogao i profitirati. Barem financijski jer u oba slučaja mogu prihvatiti ponude za preuzimanje (ako se dogode). Tako radnicima, svojim članovima, mogu osigurati veću količinu novca.

26. travanj 2024 03:24