26. svibanj 2021.

Britanska vlada želi ograničiti uvrštenja na burzu zbog nacionalne sigurnosti

London City

   

Vlada Velike Britanije namjerava proširiti svoje ovlasti za regulaciju Londonske burze (LSE) i zabraniti uvrštavanje tvrtki čije aktivnosti mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti, piše Financial Times (FT) pozivajući se na predstavnike Ministarstva financija.

Ta novina navodi da ministar financija Rishi Sunak, kako bi se borio protiv "prljavog novca" na britanskim financijskim tržištima, želi dobiti ovlasti prema kojima bi mogao iz sigurnosnih razloga spriječiti izlistavanje tvrtki.

Trenutno odluke o uvrštavanju donosi posebna jedinica unutar Uprave za financijske propise i nadzor, koja je neovisna o vladi. Prema novinama, britansko Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje uključuje članove vlade i predstavnike sigurnosnih snaga, također bi trebalo razmotriti prijem niza tvrtki u LSE.

Financial Times vjeruje da je takav prijedlog britanske riznice posljedica nezadovoljstva mnogih parlamentaraca što trenutna pravila omogućuju tvrtkama da kotiraju na londonskoj burzi, pa čak i onima u vlasništvu poslovnih ljudi koji su bogatstvo stekli na sumnjivim poslovima.

- Reputacija Velike Britanije kao zemlje s transparentnim i jasnim tržištem čini je privlačnim globalnim financijskim središtem. Planiramo ojačati tu sliku širenjem ovlasti za blokiranje izlistavanja, ako je ono prijetnja nacionalnoj sigurnosti - priopćilo je Ministarstvo financija u izjavi.

Novine naglašavaju da su britanske vlasti ozbiljno zabrinute trenutnim pravilima LSE-a nakon što je kompanija EN + ruskog poduzetnika Olega Deripaske ušla na burzu u studenom 2017. godine.

No, Financial Times navodi i da poslovna zajednica u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorava da bi zabrana uvrštavanja tvrtki mogla naškoditi slici UK-a kao privačnog poslovnog odredišta.