Svijet
StoryEditor

Financijski pregled: Apple i Microsoft ostvarili iznadprosječne prinose svojim dioničarima

03. Studeni 2020.
Financijski pregled
Piše: Ivan Stojanović, Head of Croatian Market

Sezona objava financijskih rezultata kompanija u SAD-u u punom je zamahu. Uz osvrt na rezultate, napravit ćemo usporedbu dviju velikih kompanija iz tehnološkog sektora, Microsofta i Applea.

I Microsoft (MSFT:NASDAQ) i Apple (AAPL:NASDAQ) prošli su tjedan objavili rezultate poslovanja za prethodni kvartal, pa pogledajmo kako su poslovali, osnovne podatke o dionicama, te kakva su očekivanja za kompanije u budućnosti.

Microsoft, Corp. (MSFT:NASDAQ)

Microsoft je američka softverska kompanija koju su osnovali 1975. godine Bill Gates i PAul Allen, a čija je osnovna djelatnost razvoj osnovnog računalnog softvera poput operacijskih sustava, razvojnih alata, uredskih programa, baza podataka itd. Kompanija ima trenutnu tržišnu kapitalizaciju od ogromnih 1,6 B USD čime je uz Apple i Amazon kompanija koja ima najveći tržišni udjel u najpoznatijem američkom indexu dionica - S&P500 u kojemu se nalazi 500 najjačih kompanija u SAD-u.

Zaključna cijena dionice od petka iznosi 202,47 USD, a u posljednjih se 12 mjeseci kretala u rasponu od 132,5 do 232,9 USD. 

Financijski rezultat kompanije za prethodni kvartal nadmašio je očekivanja analitičara. Zarada po dionici u prethodnom kvartalu iznosila je 1,82 USD, što je za 0,28 USD više od očekivanja analitičara. Prihodi u kvartalu bili su 37,2 B USD, što je za 1,42 B USD više od očekivanja analitičara. Dionica je u posljednjih 12 mjeseci u dobitku od 40 posto, dok je od početka godine na dobitku od 28 posto.

Apple (AAPL:NASDAQ)

Apple Inc. su osnovali 1976. godine Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne, a kompanija dizajnira, proizvodi i prodaje mobilne uređaje za komunikaciju i medije, osobna računala i prijenosne digitalne glazbene uređaje. Kompanija prodaje vlastite softvere, usluge, mrežna rješenja te digitalne sadržaje i aplikacije trećih strana.

Zaključna cijena dionice od petka iznosi 108,86 USD, a u posljednjih se 12 mjeseci kretala u rasponu od 53,2 do 138,0 USD.

Financijski rezultat kompanije za prethodni kvartal također je nadmašio očekivanja analitičara. Zarada po dionici u prethodnom kvartalu iznosila je 0,73 USD, što je za 0,03 USD više od očekivanja analitičara. Prihodi u kvartalu bili su 64,7 B USD, što je za 1,4 B USD više od očekivanja analitičara. Dionica je u posljednjih 12 mjeseci u dobitku od 69 posto, dok je od početka godine na dobitku od 48 posto. 

Dugoročno gledano, obje kompanije ostvarile su iznadprosječne prinose svojim dioničarima, u zadnjih pet godina prinos na dionicu Microsofta bio je 274 posto, dok je za isto razdoblje prinos za dionicu Applea bio 255 posto.

U sljedećoj tablici uspoređen je prinos dionice MSFT i AAPL s prinosom ETF-a SPY koji prati kretanje indeksa S&P 500, bez ukalkuliranih reinvestiranih dividendi:

image
prinos dionice MSFT i AAPL
foto

Što se tiče fundamentalnih pokazatelja, Microsoft se trži na 33 trenutnih godišnjih zarada, što je relativno visok pokazatelj karakterističan i za ostale tehnološke kompanije. Međutim ako pogledamo ostale pokazatelje niže u tekstu slika postaje malo drugačija.

Projekcija rasta zarada po dionici (EPS) za iduće tri godine je oko 14 posto godišnje (po podacima Refinitiva). 

Na godišnjoj razini, povrat na kapital (ROE) kod Microsofta je iznad prosjeka sektora i iznosi visokih 40 posto što znači da kompanija veoma efikasno koristi sredstva vlasnika kompanije (dioničara). Ovako veliki ROE implicira da od kompanije možemo u budućnosti očekivati veće stope rasta od prosjeka, te porast dividendi.

Ako pogledamo zaduženje kompanije, Microsoft ima omjer duga i vlastitog kapitala 0,6 čime kompanija spada u nisko zadužene kompanije, odnosno oslanja se većinom na vlastiti kapital u poslovanju. S druge strane to također znači da kompanija ima veću mogućnost zaduženja u budućnosti u slučaju neke potencijalne inkvizicije ili sl. Dinamički pokazatelj zaduženosti kod Microsofta, omjera duga i EBITDA (dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) je vrlo niskih 1,04 što nam govori da kompanija u trenutnim okolnostima poslovanja nema problema s otplatom svojeg duga.

Microsoft redovito isplaćuje dividendu svojim dioničarima, a trenutni godišnji prinos na dividendu je 1,05 posto. Niski payout ratio (postotak potrošen za isplatu dividende dioničarima u odnosu na ukupnu neto dobit) kompanije (0,35), u kombinaciji s gore spomenutim velikim ROE pokazateljem, implicira da kompanija ima velikog prostora za rast dividende u budućnosti.

Apple se s druge strane trži također na 33 trenutnih godišnjih zarada.

Projekcija rasta zarada po dionici (EPS) za iduće tri godine je oko 7 posto godišnje (po podacima Refinitiva od 22. listopada 2020.) s naglaskom da se kod Applea očekuje veći porast zarada u kraćem razdoblju nego kod Microsofta, dok se dugoročno kod Microsofta očekuju veće stope rasta po trenutnim analizama.

Povrat na kapital (ROE) kod Applea je ogromnih 74 posto, bitno veći nego kod Microsofta, pa nam to govori da kompanija također veoma efikasno koristi sredstva vlasnika kompanije (dioničara). Ovako veliki ROE implicira da i kod Applea možemo u budućnosti očekivati veće stope rasta od prosjeka, te porast dividendi.

Apple ima omjer duga i vlastitog kapitala 1,72 što nas može dovesti do zaključka da je Apple relativno visoko zadužena kompanija. Međutim kada pogledamo neuobičajeno visoki povrat na kapital od gore spomenutih 74 posto, jasnije je da Apple nema problema s trenutnom razinom vlastitog duga zato što kompanija vlastiti kapital ubrzano povećava. Ovdje vrijedi naglasiti da eventualno bitno smanjenje profitabilnosti kompanije, može u budućnosti dovesti do problema sa zaduženosti kompanije. Dinamički pokazatelj zaduženosti kod Applea, omjer duga i EBITDA je niskih 1,45 što nam govori da kompanija u trenutnim okolnostima poslovanja nema problema s otplatom svojeg duga.

Apple također redovito isplaćuje dividendu svojim dioničarima, a trenutni godišnji prinos na dividendu iznosi 0,75 posto. Niski payout ratio od 0,24 dovodi nas također do zaključka da u kombinaciji s visokim ROE kompanija ima veliki prostor za rast dividende u budućnosti.

OptimTrader trgovačka platforma

Pratite nas na OptimTrader web stranici i Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER): 

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima s financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom. 

26. travanj 2024 23:33