Svijet
StoryEditor

Gospodarstvo je apsolutni prioritet europskih građana

31. Listopad 2020.
Kao glavne razloge za zabrinutost građani navode gospodarsku situaciju, javne financije i imigraciju na razini Europske unije. Na nacionalnoj razini iza gospodarske situacije slijede zdravlje i nezaposlenost

Unatoč jednom od najtežih razdoblja za Europsku uniju povjerenje u EU ostalo je stabilno, a građani vjeruju da će EU donositi ispravne odluke u odgovoru na pandemiju. Doduše, ako dogovoreni europski novac, već je pokazao primjer Italije s početka epidemije, ne počne uskoro teći prema članicama, sentiment bi se mogao drastično promijeniti. To podupiru i rezultati najnovijega Eurobarometrova istraživanja, prema kojem građani kao glavne razloge za zabrinutost navode gospodarsku situaciju, javne financije i imigraciju na razini EU. Na nacionalnoj razini iza gospodarske situacije slijede zdravlje i nezaposlenost, što jasno pokazuje koji su prioriteti Europljana.

Nepoljuljano povjerenje

U anketi provedenoj tijekom srpnja i kolovoza zabrinutost zbog gospodarske situacije odražava se u percepciji trenutačnog stanja gospodarstva. Čak 64 posto Europljana smatra da je situacija 'loša', a 42 da će se gospodarstvo njihove zemlje oporaviti od negativnih efekata pandemije koronavirusa 'u 2023. ili kasnije'. Interesantno, Europljani su glede mjera koje je EU poduzeo u borbi protiv pandemije iznimno podijeljeni (45 posto je 'zadovoljno', a 44 posto 'nezadovoljno').

Međutim, njih 62 posto navodi da vjeruju da će EU donositi ispravne odluke u budućnosti, a njih 60 posto i dalje je optimistično prema budućnosti EU, stoji u priopćenju Komisije. Konkretnije, više od trećine ispitanih (35 posto) gospodarsku situaciju smatra najvažnijim problemom na razini EU. Logično, građani su sve zabrinutiji i stanjem javnih financija (23 posto), čime se taj problem popeo s petog na drugo mjesto i sada ga dijeli s imigracijom, a usprkos pandemiji zdravlje je tek na četvrtom mjestu (22 posto).

Podijeljeni o pandemiji

Na nacionalnoj razini gospodarska situacija zabrinjava 33 posto ispitanih popevši se time sa sedmog na prvo mjesto. Nadalje, zabrinutost zbog nezaposlenosti isto je dobila na važnosti pa je kao velik izvor brige navodi 28 posto ispitanih. Kada je riječ o pandemiji i mjerama, situacija odražava veliku podijeljenost građana, iako je većina ispitanika u 19 država članica zadovoljna mjerama koje su institucije Europske unije poduzele u borbi protiv pandemije koronavirusa. Inače, samo tri od deset Europljana prilično se lako nosilo s mjerama, četvrtina prilično teško, a 30 posto neodlučno je i tvrdi da se s mjerama nosilo i teško i lako.

26. travanj 2024 09:04