Svijet
StoryEditor

Infografika: Jesu li globalni Indexi toliko globalni koliko mislimo da jesu

16. Ožujak 2020.
dolari po svuda

Jesu li globalni Indexi toliko globalni koliko mislimo? Čini se da nisu.

Današnja infografika zasniva se na konceptu S&P Dow Jones indeksa koji pokazuje postotak američkih tvrtki u globalnom sektoru i industriji na dan 31. prosinca 2019. Izračuni odražavaju tržišnu kapitalizaciju poduzeća u 'indeksu globalnog tržišta S&P (BMI)', koji prati više od 11.000 dionica u 50 razvijenih i novih gospodarstava.

Postotak američkih tvrtki po sektorima

Tvrtke sa sjedištem u SAD-u koje obavljaju svoje primarne poslove u Americi dominiraju globalnim sektorima i industrijama.

image
foto visualcapitalist

Američke kompanije, kako se vidi na tablici iznad, dominiraju industrijama. Što se tiče sektora informacijske tehnologije (IT) tvrtke sa sjedištem u SAD-u čine čak 73 posto IT sektora. Međutim, to se može promijeniti zbog naravno Kine, kojoj je plan do 2025. IT sektor učiniti prioritetnim sektorom u zemlji.

- Amerika je još uvijek svjetski lider, ali Kina se približava jako brzo – rekla je Rebecca Fannin, novinarka i autorica knjige 'Tech Titans of China'

Zdravstveni sektor je također snažno usmjeren prema američkim zalihama, koje čine 65 posto tržišne kapitalizacije sektora. Ovo i nije iznenađujuće s obzirom na uspjeh mnogih američkih zdravstvenih tvrtki. Na Fortuninoj listi od 500 najprofitabilnijih američkih kompanija, čak 41 iz zdravstvenog sektora se našla na listi.

image
foto visualcapitalist
21. travanj 2024 16:53