Svijet
StoryEditor

Mercedes će koristiti blockchain tehnologiju u proizvodnji automobila

04. Veljača 2020.
Mercedes Benz
Vodeći proizvođač automobila Mercedes Benz i blockchain startup Circulor zajedno su započeli pilot-projekt kojim žele pratiti emisiju ugljika u lancu opskrbe kobaltom

Piše: FIMA Plus

Prema priopćenju od 30. siječnja, pilot-projekt koji žele provesti Mercedes i Circulor potaknut je inicijativom startupa Autobahn, čiji je cilj identifikacija automobila nove generacije. Tvrtke će implementirati blockchain za praćenje emisije plinova koji utječu na klimatske promjene i količine recikliranog materijala.

Mercedes također namjerava upotrijebiti podatke prikupljene tijekom ovog pilot-projekta za razvoj svoje nove linije 'carbon neutral' automobila kod čije će izrade i korištenja oslobođen ugljkov dioksid biti minimaliziran i u konačnici uklonjen iz atmosfere.

Projekt će se u početku fokusirati na zalihe kobalta, zbog kojeg je nedavno pokrenuta rasprava vezana za porijeklo i etiku. Kobalt je ključni mineral za izradu litij-ionskih baterija, a većina proizvodnje kobalta potječe iz Demokratske Republike Kongo, regije koja je kritizirana zbog svojih nemoralnih uvjeta pri iskopavanju kobalta. Naime, 2017. godine Ujedinjeni narodi procijenili su da je 168 milijuna djece na svjetskoj razini sudjelovalo u eksploatacijskim radnim uvjetima, a oko 40.000 djece u iskapanjima kobalta u rudnicima Konga. Taj je podatak tvrtke potaknuo na ovaj potez jer im je posebno važno znati odakle dolaze materijali.

Pilot-projekt s upotrebom blockchaina pratit će proizvodni tijek tih materijala i njihovu povezanost s emisijom ugljika, kao i zabilježiti koliko se recikliranog materijala koristi u lancu opskrbe.

To će navodno pomoći Mercedesu da utvrdi poštuju li njegove partnerske tvrtke zahtjeve održivosti, posebice kada su u pitanju ljudska prava.

Proizvođači automobila postupno prihvaćaju blockchain

Mercedes nije prvi proizvođač automobila koji se okrenuo blockchain tehnologiji. Volvo je udruživši se s Circulorom također prihvatio blockchain tehnologiju kako bi pratio sirovine kroz opskrbni lanac od proizvodnje do izrade automobila.

Indijski proizvođač automobila Tata Motors najavio je još u rujnu 2019. godine da namjerava integrirati blockchain tehnologiju. Tvrtka želi primijeniti rješenja bazirana na blockchainu u različitim aspektima automobilske industrije, kao što je primjerice praćenje kvalitete goriva.

26. travanj 2024 18:30