09. rujan 2021.

S temeljnim kapitalom od oko 1,31 milijarde eura, Xiaomi pokreće EV poslovanje

Xiaomi Corporation je objavio da je dovršio registraciju kompanije Xiaomi EV Company Limited, s temeljnim kapitalom od 10 milijardi kineskih juana što je oko 1,31 mililijarde eura. Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor korporacije Xiaomi, pravni je zastupnik nove kompanije Xiaomi EV Company Limited. Kako se navodi u priopćenju, radi se o ključnoj prekretnici dugo očekivane Xiaomijeve inicijative pametnih električnih vozila (EV), koja je ovime i službeno ušla u fazu razvoja.

Krajem ožujka 2021., Lei Jun, u svom je govoru najavio EV poslovnu inicijativu kompanije, a Xiaomi se njome obvezuje uložiti oko 10 milijardi dolara u poslovanje s električnim vozilima u narednih 10 godina, s početnim ulaganjem od 10 milijardi kineskih juana. Lei Jun najavljuje kako će osobno voditi tim i vlastitu reputaciju uložiti u razvoj Xiaomijevog EV poslovanja. 

Otkad je Xiaomi najavio pokretanje EV poslovanja, tvrtka je postala novi konkurent automobilske industrije i dionik koji će u razvoj električnih vozila donijeti nove inovacije i potencijale. Lei Jun je 28. srpnja angažirao tim za svoj autonomni odjel putem Weiba. Tijekom 'earnings calla' za drugo tromjesečje 2021. održanog 25. kolovoza, Wang Xiang, partner i predsjednik Xiaomija, kazao je da je kompanija tijekom natječaja zaprimila više od 20 000 životopisa, od kojih je 300 primljeno u tim. 

Tijekom 5 mjeseci - od objave Xiaomijeve EV inicijative do službene registracije EV tvrtke - Xiaomi EV tim proveo je brojna istraživanja među korisnicima i provjera u industrijskom lancu, s više od 2000 anketa i preko 10 posjeta industrijskim partnerima, nastavljajući s definicijom EV proizvoda i formiranjem tima.

Osim toga, Xiaomi je 25. kolovoza objavio kupnju tvrtke Deepmotion Tech, koja razvija tehnologiju autonomne vožnje. To pokazuje da se Grupa počela fokusirati na izgradnju automobilskih tehnologija i razvoj talenata. Xiaomi trenutno zapošljava 16 000 inženjera. 

U međuvremenu je Xiaomi izvijestio o rekordnim prihodima i rastu dobiti Grupe u drugom tromjesečju 2021. godine. U drugom tromjesečju 2021. ukupni Xiaomijev prihod iznosio je 87,8 milijarde kineskih juana, što predstavlja povećanje od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu; prilagođena neto dobit razdoblja iznosila je 6,3 milijarde kineskih juana, što predstavlja povećanje od 87,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. I ukupni prihod i prilagođena neto dobit dosegli su rekordne vrijednosti u drugom tromjesečju. Osim toga, Xiaomi EV poslovanje dovršilo je formiranje tima, a istovremeno su značajna sredstva uložena u ključnu tehnologiju autonomne vožnje te je službeno registrirana kompanija Xiaomi EV Company Limited. Brojna dosadašnja pokazuju kako je nakon 5 mjeseci priprema Xiaomi bolji nego ikad te spreman krenuti na nov put, a buduće aktivnosti Xiaomi EV poslovanja vrijednim svih očekivanja.