Svijet
StoryEditor

Skok broja zaraženih pritisnuo cijene nafte, oči uprte u summit EU-a

20. Srpanj 2020.

Cijene nafte u ponedjeljak su na međunarodnim tržištima pale ispod 43 dolara za barel, pod pritiskom povećanja broja zaraženih koronavirusom u mnogim zemljama, ali ulagači ostaju oprezno optimistični prateći tijek razgovora o programu pomoći za članice Europske unije.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,79 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi nižoj cijeni, od 40,23 dolara.

- Kako sad izgleda, cijene vjerojatno neće ubrzo znatnije rasti dok se ne pojave naznake usporavanja pandemije. Iako je širenje virusa u Europi ograničeno, pred SAD-om i nekim azijskim zemljama je dug put - rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Više od 14,5 milijuna ljudi u svijetu je zaraženo koronom, dok je više od 604 tisuća umrlo zbog te bolesti, prenosi Reuters.

Ulagači u potrazi za trgovinskim naznakama pomno prate summit EU-a, a čelnici počinju pokazivati prve znakove kompromisa oko stvaranja fonda za oživljavanje gospodarstava u visini 750 milijardi eura.

Iako se potražnja za gorivima oporavila nakon 30-postotnog pada u travnju kada je većina zemalja uvela stroga zatvaranja, potrošnja je i dalje ispod razina prije pandemije. Američka potražnja za benzinom u maloprodaji ponovo pada dok raste broj zaraženih.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 43,22 dolara te bila niža za 58 centi u usporedbi s prethodnim trgovinskim danom.

26. travanj 2024 05:57