Tehnopolis
StoryEditor

Aplikacije čeka ‘boom‘ nalik eksploziji web stranica devedesetih

15. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

-Aplikacija za pametne telefone u budućnosti biti će još više nego danas. Očekujte njihov boom kao što se dogodio s web stranicama u 90-ima - tvrdi tehnološki analitičar i potpredsjednik za komunikacije Appleovog odjela za aplikacije Marcos Sanchez.

Neki analitičari predviđaju da će se broj novih aplikacija uskoro smanjiti, kao i broj downloada, jer programeri ne uspijevaju vratiti uložen novac u projekte. No, Sanchez, takvu teoriju smatra glupom. - Imati aplikaciju biti će osnovna potreba svakog građanina zapadnog  svijeta, a ne stvar prestiža - smatra Sanchez. 

- Realnost je da aplikacije možda nisu djelotvorne i raširene poput web stranica, ali ako imate aplikacije koje koristi 1000 ljudi, svaki mjesec možete računati da ćete zaraditi  najmanje nekoliko dolara od njih. U budućnosti ćemo imati tri kategorije: one koji mogu ugodno živjeti od aplikacija, one kojima će to biti  skromna honorarna zarada , i top 10 kompanije koje će okretati milijarde dolara na njima - dodaje analitičar i potpredsjednik Applea.

Pametni telefoni u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama polako preuzimaju primat nad tabletima i laptopima kao glavnim sredstvima spajanja na Internet. Kako se broj aplikacija gotovo izjednačio s brojem web stranica, korisnici pametnih telefona mogli bi početi uskoro prestati koristiti usluge onih stranica koje ne koriste tu opciju.

- Čak i one kompanije koje danas zarađuju milijarde dolara godišnje, a ne koriste aplikacije, uskoro bi se mogle naći u velikim problemima, ukoliko ne promijene svoju politiku.  Glasine o kraju ere aplikacija, a o kojoj se pisalo prošlih tjedana, nisu nikako točne - zaključuje Marcos Sanchez.

Aplikacije, tek ulaze u drugu fazu svoje evolucije, kako pametni telefoni postaju ključna točka tehnološkog povezivanja između ljudi, te dok linija između softvera i hardvera postaje sve tanja.

07. svibanj 2024 17:42