Tehnopolis
StoryEditor

Besprijekorna slika i zvuk za zahtjevne

06. Rujan 2014.
Piše:
Branimir Kovač

Mnogi ljubitelji savršene slike i danas će vam reći kako su vrhunski plazma ekrani bolji od bilo kojeg LCD televizora. Plazma je, nažalost, tehnologija na izdisaju, no za besprijekorno zahtjevne napokon u komercijalnu primjenu stiže dugoočekivana tehnologija OLED.

LG je tako najavio početak prodaje prvih televizora OLED s 4K (3840 x 2160) razlučivosti u veličinama zaslona od 77 i 65 inča. Riječ je o, ističu u ovoj tvrtki, trenutačno najboljoj tehnologiji zaslona. Zakrivljeni je panel sastavljen od organskih dioda koje emitiraju svjetlost u ultra HD kvaliteti. LG-eva tehnologija Four-Color Pixel WRGB uz 33 milijuna potpiksela stvara vjerne boje, a bogatiji, svjetliji i prirodniji tonovi te pikseli koji sami emitiraju svjetlost omogućuju dublju crnu boju. Upravo je prikaz crne boje bio jedan od glavnih nedostataka stare tehnologije LCD koju OLED uspješno zaobilazi.

Uz navedeno, kratko vrijeme odziva omogućava ovim televizorima da prikazuju pokrete prirodno, bez titranja ili zamućenja. Vodilo se računa i o zvuku, pa tako višekanalni sustav zvuka Ultra surround osigurava odlične audioperformanse, a spomenimo i da je dizajniran u suradnji s priznatim stručnjacima za zvuk iz tvrtke Harman Kardon. LG je već počeo primati predbilježbe za ova dva modela u Koreji, a uskoro će biti dostupni i na tržištima Sjeverne Amerike i Europe.

04. svibanj 2024 15:47