Tehnopolis
StoryEditor

Budućnost telekoma je fokus na korisnike

22. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

U sklopu programa 9. Telekom Arene 2013., regionalne konferencije jugoistočne Europe o elektroničkim komunikacijama, stručnjaci međunarodne konzultantske kuće A.T. Kearney predstavili su najvažnije trendove u telekom industriji.

Na konferenciji je istaknuto kako se budućnost telekoma krije u fokusu na korisnike, ponudi medijskih rješenja iz segmenta zabave te pružanja usluga ‘u oblaku‘.

Jasmina Banda, savjetnica u konzultantskoj kući A.T. Kearney, navela je trenutne trendove na globalnom telekom tržištu - dok s jedne strane rast utrošenih minuta razgovora po korisniku slabi iz godine u godinu (godišnji rast na globalnoj razini iznosi tek 3 posto), cijene minute razgovora nastavljaju nezaustavljivo padati (do čak 17 posto na godišnjoj razini. S druge strane prijenos podataka u mobilnoj mreži raste ,u 2012. godini rast je iznosio 70 posto iako takav tempo rasta prijenosa podataka u mobilnoj mreži ne prati adekvatan rast prohoda od pružanja te usluge, naglasila je Banda. U sklopu konferencije je istaknuto kako se alternativni pružatelji komunikacijskih usluga putem internetskih servisa poput Facebooka, Whatsappa, Vibera i drugih uzrokuju gubitke u prihodima za telekome.

-Korisnici traže personalizirani sadržaj i usluge, i žele da su im dostupni bilo kada i na bilo kojem uređaju što telekom tvrtkama otvara prostor za razvoj u smjeru postavljanja kompleksnih upravljanih platformi koje ponudom najrazličitijih usluga i mogućnosti povezuju potrošače kao korisnike s ponudom poslovnog i javnog sektora. - izjavila je Jasmina Banda iz A.T. Kearneya.

Na konferenciji je predstavljeno pet dominantnih trendova koji će obilježiti tržište u regiji u narednom razdoblju - nastavak konsolidacije u smislu spajanja i preuzimanja na tržištu, daljnji razvoj širokopojasnog interneta i ponude usluga zasnovanih na LTE tehnologiji, jačanje upravljanja zadovoljstvom korisnika, dodatan rast ponude usluga ‘u oblaku‘ za poslovni sektor, te traženje prihoda od područja koja do sada nisu bila osnovna djelatnost telekoma poput zdravstva ili školstva.

27. travanj 2024 19:36