Tehnopolis
StoryEditor

Digitalna tehnologija zaslužna je za revoluciju u financijskim uslugama

03. Veljača 2016.

Kompanija Microsoft Hrvatska održala je danas u Zagrebu poslovnu konferenciju Financial Industry Day, na kojoj su sudionici iz financijske industrije iz Hrvatske, Slovenije i BiH mogli od međunarodnih i domaćih stručnjaka doznati o svjetskim trendovima u financijskoj industriji, korištenjem tehnoloških rješenja za građenje kvalitetnijih odnosa s klijentima te općenito za unapređenje poslovanja.

- Danas postoji velika potreba za prilagodbom financijskih institucija svjetskim tehnološkim trendovima, a to su analitika podataka, društvene mreže, mobilnost, usklađenost i računarstvo u oblaku. Banke postaju sve više digitalne i dostupne svojim korisnicima bilo kada, s bilo koje lokacije i bilo kojeg komunikacijskog kanala i uređaja. Ne čudi stoga što mobilno bankarstvo u razdoblju od 2012. do 2016. godine poraslo čak 3 puta, rekla je Natasha Pavlova, Industry Market Developer Manager za CEE kompanije Microsoft. 

Raste i angažman banaka na društvenim mrežama što je u skladu s procjenama konzultantske kuće Accenture da će one banke koje imaju višestruke kanale društvenih mreža i modele mobilnog bankarstva moći udvostručiti godišnju stopu rasta s 4% na 8% i više te smanjiti troškova za 20 posto i više – izjavila je Pavlova, te dodala kako je važno biti aktivan na društvenim mrežama govori i činjenica da je 80 posto Fortune 500 kompanija prisutno na Facebooku, 97 posto na LinkedInu te 83 posto na Twitteru dok 34 posto najvećih investitora koristi društvene mreže za osobne financijske potrebe.

O tome da je digitalna tehnologija zaslužna je za svojevrsnu revoluciju u financijskim uslugama te da danas korisnici imaju sve veća očekivanja, a transparentnost, brzina i efikasna usluga postali su primarni faktori u osvajanju i zadržavanju njihove lojalnosti pričao je i Andrei Charniauski, Head of Europe kompanije IDC Financial Insights.

– Čak 43 posto financijskih institucija povećat će ulaganja u IT i poslovnu mobilnost do sredine 2016. dok bi  do tada udio „mobilnih zaposlenika“ u financijskoj industriji trebao porasti od 35 posto do 46 posto - istaknuo je.

 -Microsoft blisko surađuje s bankama u njihovoj digitalnoj transformaciji koju pokreću očekivanja korisnika i moderni način života. Posljednjih godina se način na koji korisnici žele poslovati s bankama značajno promijenio; oni žele trenutačan pristup financijskim podacima, a  tehnologije poput računalstva u oblaku te usluge Office 365 ili Microsoft Dynamics CRM Online podižu poslovanje na višu razinu – zaključio je direktor kompanije Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković.

Na događanju su predstavljena i razna Microsoft rješenja za unaprjeđenje poslovanja, kao što su Analytics Solutions rješenja koja omogućuju obradu i analizu informacija, poput prikaza profitabilnosti, analize informacija prikupljenih na internetu i društvenim mrežama kao i podatke o klijentima

02. svibanj 2024 13:30