Tehnopolis
StoryEditor

Domena ‘.hr‘ slavi 20 godina

27. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Ime ‘.hr‘ po kojem je Hrvatska prepoznata u svijetu Interneta zaživjelo je prije točno 20 godina.

Ime ‘.hr‘ po kojem je Hrvatska prepoznata u svijetu Interneta zaživjelo je prije točno 20 godina. Točnije, 27. veljače 1993. godine stiglo je odobrenje za uspostavu vršne internetske domene .hr kao nacionalne hrvatske domene.  Prva .hr domena registrirana je pod nazivom srce.hr. Od tada do danas broj .hr domena je u neprestanom porastu i trenutno broji više od 77.000 domena.

- Kroz protekli period puno toga se promijenilo u svijetu domena. No, nije se promijenila činjenica da je Hrvatska zadržala besplatne domene na koje ima pravo svaki hrvatski građanin i svaka hrvatska tvrtka. To je ono čime se ponosimo i što nas čini drugačijima od ostalih zemalja širom svijeta – poručuju iz CARNeta.

.hr domene moguće je registrirati kao besplatne (uz uvjet u nazivu) i naplatne (bez uvjeta) te .from.hr domene (besplatne) i .com.hr (naplatne) kao domene niže razine.

Od prije godinu dana, točnije, 1. siječnja 2012. godine CARNet je u potpunosti preuzeo sve elemente upravljanja i administracije .hr domene koje je 19 godina u ime CARNeta odrađivala DNS služba Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu.

27. travanj 2024 03:31