Tehno
StoryEditor

Francuski startup Midnight Trains razvija hotel na tračnicama

07. Kolovoz 2021.
Neki se i dalje vole igrati vlakovima. Još više emisijama ugljika

Zrakoplovi su zločesti prema okolišu, autobusi zastarjeli i dosadni, vožnja u automobilima je zahtjevna, ali zato su vlakovi super i prema ljudima i prema planetu. Sa sličnim premisama francuski startup Midnight Trains razvija svojevrsni hotel na tračnicama koji bi na prvo putovanje trebao krenuti 2024. i omogućiti svojim korisnicima da u komforu, bez stresa, i u skladu s ciljevima održivog razvoja, prespavaju putovanje između deset odredišta među kojima su, primjerice Berlin, Edinburgh, Madrid, Rim i, dakako, Pariz – u kojem je i sjedište startupa.

Da bi se projekt 'spavaćih vlakova' lakše financirao, suosnivač Midnight Trainsa Adrien Aumont pokrenuo je platformu za masovno financiranje (crowdfunding) KissKissBankBank. Vjeruje da će lako uvjeriti ljude sklone zelenijim varijantama putovanja da pomognu u razvoju željezničke ponude koja bi znatno nadmašila putovanja u couchettima, vagonima s ležajevima.

U Mindnight Trainsu obećavaju da će svojim putnicima omogućiti doživljaj vrhunskog hotela: privatne kabine imat će visokokvalitetnu posteljinu i kupaonice, a obroci će se moći uzeti u restoranu vlaka ili u sobi putnika. Zašto bi takva putovanja trebala biti važna turistima, objašnjavaju uspoređujući emisije ugljika u željezničkom i zrakoplovnom prijevozu. Tvrde da će njihova ruta od, primjerice, Pariza do Rima 23 puta manje onečišćivati okoliš od jednakog putovanja zrakoplovom.

22. travanj 2024 06:49