Tehnopolis
StoryEditor

Huawei digao dobit na 15,4 milijarde juana

22. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Huawei je u 2012. godini ostvario 220,2 milijarde juana prihoda od prodaje što je osam posto više u odnosu na 2011. i neto dobit od 15,4 milijarde juana, odnosno 33 posto više nego 2011. godine.

Tvrtka je ostvarila rast u 2012. godini zahvaljujući usmjerenju na potrebe i vrijednosti za korisnike te dinamičnijem upravljanju i povećanoj učinkovitosti poslovanja, naglasila je Cathy Meng, glavna direktorica za financije i istaknula da očekuje budući rast u ICT industriji. 

Huawei, kao vodeći pružatelj ICT rješenja u svijetu, objavio je već sada očekivane financijske rezultate za 2012. godinu kako bi povećali transparentnost poslovanja, kao privatna tvrtka u vlasništvu zaposlenika. Cjeloviti rezultati za 2012. bit će objavljeni u godišnjem izvješću u travnju ove godine, a revidirat će ih tvrtka KPMG.

- Inzistiramo na strogoj kontroli općih i administrativnih (G&A) troškova te usmjeravamo aktivnosti i kapital na stalna poboljšanja kvalitete usluge i ispunjavanje zahtjeva korisnika. Ujedno, Huawei je nastavio sa započetim promjenama u upravljanju kompanijom, kombinirajući povećanje operativne učinkovitosti s programom integriranih financijskih usluga – rekla je C. Meng.

Stalna usmjerenost na inovacije za korisnike također je pozitivno utjecala na poslovne rezultate tvrtke. Huawei je tijekom proteklih 10 godina ukupno uložio oko 120 milijardi juana u istraživanje i razvoj (R&D), uključujući investiciju od 29,9 milijardi juana u 2012., što je više od 13 posto godišnjeg prihoda kompanije za 2012. godinu. Huawei je strateški usmjeren na razvoj napredne mrežne komunikacijske infrastrukture, takozvani ‘pipe‘. Tvrtka ulaže u razvoj poslovnih jedinica Carrier Network, Enterprise i Consumer radi pružanja bržih i boljih informacijskih usluga korisnicima, u skladu s izazovima i mogućnostima u eri velike količine podataka. Huawei je ostvario oko 70 posto prihoda od pružanja usluga vodećim telekom operaterima, odnosno za njih 45 od Top50 u svijetu.

Jedan od ključnih faktora Huaweijevog uspjeha je povezanost individualnog interesa svakog zaposlenika s održivim razvojem tvrtke, što znači da svatko radi kako bi osigurao dugoročni uspjeh tvrtke. Vodstvo Huaweija cijeni vrijednosti integriteta i samodiscipline. Prihodi menadžmenta, od članova Uprave do ostalih menadžera, ograničeni su na njihovu plaću, bonuse i dividende od dionica s pravilima koja osiguravaju da nitko u kompaniji ne može iskoristiti svoju moć za osobne interese.

Tri poslovne jedinice tvrtke ostvarile su stabilan rast, u skladu s očekivanjima. Poslovna jedinica Carrier Network, kao jedinica s tradicionalno izvrsnim rezultatima, i dalje je lider u industriji s prihodima od prodaje od 160,3 milijarde juana. Consumer poslovna jedinica, odnosno Huawei Device je ostvario snažan rast u prodaji s 48,4 milijarde juana prihoda zahvaljujući stalnom rastu na razvijenim tržištima, uključujući Europu i Japan. Poslovna jedinica Enterprise nastavila je s razvojem portfelja i ugovorima te ostvarila 11,5 milijardi juana prihoda od prodaje.

Prihod od prodaje izvan Kine čini 66 posto ukupnih prihoda tvrtke. Tako je Huawei u regiji Azija-Pacifik ostvario 37,4 milijarde juana prihoda, prodaja u Europi, Srednjem Istoku i Africi doprinjela je s 77,4 milijarde juana, a u Sjevernoj i Južnoj Americi zabilježeno je 31,8 milijardi juana prihoda. U Kini, kao domaćem tržištu, tvrtka je ostvarila 73,6 milijardi juana prihoda.

Konvergencija mobilnog interneta, pametnih telefona te digitalnog i stvarnog svijeta donijet će stotinu puta više podataka u nadolazećim godinama što je veliki izazov, ali i neviđena prilika za razvoj ICT industrije. Huawei vjeruje da je infrastruktura s velikom propusnošću koja može prenijeti i procesirati masovni protok podataka, ključ za ove izazove i ujedno glavni pokretač rasta za Huawei u budućnosti.

Huawei očekuje da će nastaviti s rastom i u 2013. godini, odnosno povećanje ukupnog prihoda za 10 do 12 posto, zaključila je C. Meng.

28. travanj 2024 12:58